Hva skal vi ha ... ?

Enkelt...sunt...lettvint...godt...?
Lammekjøtt Tilbehør

Lammeboller i fløtesaus

Det er ingen tvil, høsten er her! Og for meg betyr det et lite skifte i middagsretter. Det frister mer med tyngre sauser, gryteretter osv. Så i dag serverer jeg deg lammeboller i fløtesaus 🙂

Dette er en ganske enkel rett, men viktig å sette av litt tid. Du skal blande lammekjøttdeig, og lage saus. Det tar litt tid, men ikke værre enn at du bør gjøre et forsøk….for lammeboller i fløtesaus er en veldig god opplevelse altså 😉

Vi du se hva som skal til? Vær så god, her kommer det 🙂 Oppskriften er til 2-3 personer, litt avhengig av hvor mye/lite man spiser. Men hos oss, holdt det til 3.

Ingredienser

  • 400 gr lammekjøttdeig
  • 1/2 ts salt
  • 1 egg
  • 1/2 gul løk
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 ts knust tørket timian
  • 1 liten ts Sambal Oelek (kan sløyfes)
  • 1/4 dl strøkavring
  • 1/4 dl vann
  • Pepper

Fløtesaus

  • 1/2 gul løk
  • 1 fedd hvitløk
  • 2 ss smør
  • 2 ss hvetemel
  • 4 dl kyllingbuljong (1 terning + 4 del kokende vann)
  • 2 dl fløte
  • 1 ss soyasaus

Klar for lammeboller i fløtesaus? Ok, let’s go!

Vi starter med lammebollene, slik at deigen får stått litt mens vi lager sausen – ok?

Her er hva jeg har brukt

Vi starter med å skrelle løk og hvitløk. Det skal kjøres i blender, så du trenger ikke finhakke. Grove biter er helt ok

(Jeg hadde glemt at jeg skulle kjøre blender, så jeg startet å hakke….) Deretter kan du måle opp og knuse timian i en morter

Sånn, da var det gjort! Nå kan du legge lammekjøttdeigen i en bolle, gjerne kjøkkenmaskin, sammen med saltet. Kna/elt til deigen blir litt seig

Tilsett resten av ingrediensene og kna/elt videre til en fin deig

Så triller vi boller, som vi legger på en vætet fjøl. Det gjør det så mye enklere når vi skal steke

Sånn, da gyver vi løs på sausen – ok?

Her bør du finhakke løk og hvitløk. Kok opp vann til buljongen og smelt smør i en kjele….

…..ha i løk/hvitløk og surr dette mykt

Ha i melet og surr videre i 4-5 minutter.

Nå sper du med buljongen, litt og litt. La koke opp mellom hver gang

Tilsett så fløte og soyasaus

Og nå min venn, kan du la sausen småkoke på lav varme, mens du starter med å steke lammebollene. Du kan også nå gjøre klart poteter og grønnsaker.

Lammebollene trenger ikke bli gjennomstekt, for de skal få kose seg i sausen etterpå. Men la de få litt fin stekefarge. Ha lammebollene over i sausen og la småkoke til poteter og grønnsaker er klart. Og da vettu, er vi klare til servering 🙂

Håper du har fått et middagstips du ønsker å servere 🙂 (Jeg er skal spise resten i morgen….og jeg gleder meg allerede 😉 )

Tips!

  • Som du ser, serverte jeg med kokte poteter, blomkål, brokkoli og tyttebærsyltetøy. Men her velger du det du liker best. Smaker også godt med gulrøtter til
  • Om du ikke tåler hvetemel, kan du frese løk/hvitløk mykt i smør – tilsette buljongen og lage en jevning med maizennamel i stede
  • Du kan gjerne steke en prøvebolle, og kjenne om det er nok salt. For min del, holdt det
  • Jeg kjøpte min lammekjøttdeig på Rema1000 (nærbutikken min) og det er av merket Lofotlam, men du får den også hos blant annet Oda.no og Meny
  • Skulle du ha lyst på kjøttboller av kylling eller vanlig kjøttdeig, finner du det ved å klikke på lenken(e)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.