Det er høst, og da smaker det ekstra godt med litt fyldige, varmende retter. Og dette er en gryte som kom til fordi vi hadde indrefilet i helgen. Det var igjen noe kjøtt, og det må jo brukes til noe. I tillegg hadde vi gratinerte poteter, så jeg serverte resten av det sammen med biffgryta. Du trenger slett ikke bruke indrefilet til denne gryta, men da må du huske at den kanskje må koke litt lenger. Du trenger selvsagt heller ikke potetgrateng. Det var bare fordi jeg hadde 😉 Så i dag, serverer jeg deg biffgryte 🙂
Det er enkelt å lage, og smaker veldig godt. Og du kan bruke hva du har eller ønsker i denne gryta, så det er en super mulighet til å få brukt opp grønnsaker eller annet du måtte ha i kjøleskapet. Er du klar til å se hva jeg har brukt til ca 4 personer? For det ble faktisk nok til middag for oss to dagen etter også. Og da serverte jeg den med pasta. Funket veldig godt det også 🙂
Ingredienser til biffgryte
- ca 400 gr rent kjøtt
- 3 store sjampingjong
- 1/2 gul løk
- 1 fedd hvitløk
- 4 små gulrøtter, evt 2 store
- 2 ss smør
- 2 ss hvetemel
- 4 dl kjøttbuljong eller kraft om du har
Serveres med
- Kokte poteter/potetmos
- Kokte grønnsaker
Vi starter med å ta kjøttet ut av kjøleskapet slik at det får romtemperert seg
Så hakker vi løk, hvitløk og deler gulrøtter i mindre biter
Del så soppen i biter
Nå skal vi starte med sausen til gryta, og som vi har gjort tidligere begynner vi med å smelte smør… og mykne løk og hvitløk. Når dette er mykt, tilsetter vi melet og lar det surre sammen en 4-5 minutter…..
……tilsett buljong, litt og litt
Som du ser, blir ikke sausen så veldig brun, fordi jeg ikke ønsker å steke mel/smør så mye pga løk/hvitløk. Derfor jukser jeg litt, og bruker sukkerkulør…om det er juks da 😉
Da er det på tide å tilsette gulrøttene, for de trenger litt tid for å bli møre. La småkoke på lav varme
Nå kan vi dele opp kjøttet i biter, og så steker vi først sopp…..først i tørr panne, så tilsetter du en liten ss smør og krydrer med salt og pepper…..
…..før den går i gryta
Sånn, nå skal kjøttet til pers! Stek kjøttet på middels varme sammen med salt og pepper. Det trenger ikke bli gjennomstekt for det skal surre i gryta etterpå
Når alt har kommet i gryta, kan du ordne med poteter og grønnsaker. Da får smakene satt seg i gryta, mens dette blir klart. Og da min venn, er vi klare til servering. Finn gjerne frem litt tyttebærsyltetøy (et must på høsten 😉 ) og server 🙂
Håper du har lyst til å teste ut biffgryte, som er en fantastisk høstrett 🙂
Tips!
- Jeg serverte med potetgrateng fordi jag hadde det. Normalt ville jeg serverte med kokte poteter eller potetmos. Her finner du oppskrift på litt forskjellige POTETMOS
- Jeg synes det passet godt med brokkoli og blomkål til. Men ta det du har eller liker best
- Husk at om du ikke bruker indrefilet (som jo kanskje er litt i overkant) må du beregne litt lenger trekke/koketid
- Skulle du bruke for eksempel grytekjøtt, er det lurt å bytte rekkefølgen på kjøtt og gulrøtter. For grytekjøtt trenger en god del lenger trekke/koketid enn gulrøttene
- Du kan også bruke lammekjøtt i denne retten
- Når vi skal ha/kjøpe indrefilet, pølser osv, gjør vi dette hos Åkeberg Skoglunn. Dette ligger i Oslo, på Furuset like ved Ikea. Man kunne handle på nett der, men akkurat nå ser det ut som det ikke er tilgjengelig (midlertidig). Det er i utgangspunktet pølsemakeri, men har veldig bra kjøtt og gode priser (ikke reklame, kun egen erfaring)