Jeg var i utgangspunktet ute etter skrei….men fikk ikke tak i (der jeg forsøkte da 😉 ) Derfor ble det den gode, gamle torsken som måtte trå til 🙂 Det er ikke så ofte jeg har brukt jordskokk, men så har jeg sett litt på Christer Rødseth og fått med meg at han «priser» jordskokk. Da får jeg vel prøve da! Dermed kom denne retten til, torsk med jordskokk og potetform.
Det er litt mer enn jordskokk og poteter i denne formen altså….
Jeg har tatt med både litt pastinakk og persillerot i tillegg til en liten fennikel. Fennikel smaker veldig godt sammen med fisk (blant annet). Men den tåler ikke (trenger ikke) så lang steketid som resten, derfor vil den ikke delta i ovnen før til slutt. Her får vi altså en skikkelig god grønnsaksform 😉
Blir du med videre og sjekker 😉 Fint!
Det er nok mange som har fått med seg at vi er glad i sandefjordsmør her i huset, så det ble det denne gangen også. Men her kan du naturligvis velge hva slags saus du liker best. Du vil finne lenke til flere andre sauser under TIPS!
Ok, jeg serverte 2 (som vanlig…) så ta det som utgangspunkt for opp eller ned i mengde for det antallet du skal servere. Skal vi sette i gang å lage torsk med jordskokk og potetform?
Torsk med jordskokk og potetform
- ca 400 gr torskefilet eller skrei
- 3-4 jordskokk, litt avhengig av størrelse
- 8-10 småpoteter
- 1 liten bit pastninakk
- 1 bit persillerot
- 1 liten fennikel
- Olivenolje
- Salt
- Pepper
- Brokkoli eller annen grønnsak med litt farge
Vi starter med å forberede grønnsaksformen for den tar lengst tid. Når den er i ovnen, rekker du fint å gjøre klart resten.
Sett stekeovnen på 225 grader og ta ut fisken for romtemperering
Her kan du se hva jeg brukte
Del grønnsakene i biter og legg i en ildfast form. Ringle over olivenolje, salt og pepper og inn ovnen i ca 30 minutter
Del fennikel i båter
……og la den få delta når grønnsakene har stått i ca 30 minutter, og stek i ytterligere ca 10 minutter. Jeg sier «ca» når det gjelder tid, men ovnene kan være litt forskjellig, størrelse på grønnsaken kan være litt forskjellig. Så derfor må du sjekke hvordan det står til med dine grønnsaker i forhold til mine oppgitte tider – ok?
Så når grønnsakene har stått i ca 30 min, legger du på fennikel og steker videre. Du kan godt ringle litt olje og salt og pepper på den også før den går inn
Sånn, det var det! Og her ser du det ferdige resultatet
Mens dette er i ovnen, altså før fennikel deltar, kan du salte og pepre fisken din
La den stå på benken mens du forbereder grønnsaker du ønsker å ha ved siden av. Det er hyggelig med litt farger, derfor valgte jeg brokkoli. Skal du har saus, er det en god tid for å lage den nå.
Når fennikel er i ovnen, kan du steke fisken din, og koke grønnsaker. Og da min venn, er du straks klar til å servere torsk med jordskokk og potetform 🙂
Strø over litt kryddergrønt, for eksempel persille – og servèr!
Disse smakene er utrolig gode sammen, og gir torsken et skikkelig løft, så jeg er ikke redd for å anbefale deg å teste denne retten 😉 Håper du har fått et godt tips – og ønsker deg en skikkelig god helg 🙂
Tips!
- Her finner du litt forskjellige sauser til middagen din: Sandefjordsmør, Beurre Blanc, Hollandaise, Estragonsaus
- Jeg serverte med brokkoli, men ta det du har; gulrøtter, sukkererter, asparges….
- Får du tak i skrei, anbefaler jeg deg å velge det. V har den jo kun i sesong. Men du gjør akkurat det samme med den
- Jeg pleier å beregne ca 180-200 gr fisk pr person. Men har du «fyldig» tilbehør, kan jo fiskemengden reduseres
- HER kan du lese litt om skrei/torsk, sesong osv om du er interessert 🙂