Det nærmer seg påske, og for mange betyr det mye kylling og lam 🙂 Kan du da la deg friste av en påskeoppvarming med vegetarrisotto? Som for eksempel sopprisotto med asparges. Det er en enkel rett, men med mye gode smaker. Så jeg anbefaler deg å lese igjennom 😉
Min sopprisotto kom til fordi jeg hadde en del sopp fra tidligere som ikke var blitt brukt, samt litt asparges. Og jeg vil jo nødig kaste mat da vettu 🙂
Oppskriften jeg deler med deg i dag, er til 4 pers, men jeg laget kun til meg selv, så jeg skriver ved siden av mengde råvarer til kun èn også. For mange er alene, og det betyr ikke at du ikke skal spise god mat, gjør det vel?
Altså sopprisotto med asparges…
Og i denne risottoen har jeg valgt å ha i både hvitvin og revet parmesan. Det gjør risottoen veldig kremete og smakfull. Er du klar?
Risotto
- 1 gul løk (1/4 løk)
- 350 gr risottoris (ca 90 gr risottoris)
- 1,5 dl hvitvin (1 dl hvitvin)
- 9 dl grønnsaksbuljong/kraft (ca 2,5 dl)
- 1 dl revet parmesan (ca 2 ss)
TIlbehør
- 200 gr sopp etter eget ønske (50 gr)
- 4 ss gul løk (1-2 ss)
- 2-3 fredd hvitløk (1 fedd)
- 1 bunt asparges (3 stk)
Det kan hende du ikke synes alle målene henger helt sammen (4 pers vs 1 pers), men målene i parantes er det jeg faktisk brukte til min singelrisotto. De andre målene er de opprinnelige. Det betyr at du har litt slingringsmonn. Og mengde væske avhenger også av hvor lenge du velger å koke risottoen din. Klar til fortsettelsen? Ok!
Vi starter med å hakke løk og hvitløk (du kan hakke all løken med èn gang)
Del soppen i små terninger. Jeg hadde Portobellosopp og aromasopp
Riv parmesan. Er du veldig glad i parmesan, kan du godt ta litt til. Men da kan det være lurt å la risottoen være litt fuktig, fordi osten tykner og kremer veldig
Fres løken som skal i risottoen i litt olje
Tilsett så risen og la det frese sammen til risen er blank….
….og tilsett noe av vinen og kok inn…spe litt og litt
Når når all vinen har kokt inn, starter du å spe med buljongen, litt og litt til den også har kokt inn
La så risottoen småkoke under omrøring i ca 20 minutter til risen er mør. Mens dette koser seg, steker du løk, hvitløk og sopp i ca 1 ss smør
Kok opp lettsaltet vann og bråkok asparges i biter i 2-3 minutter. Og nå min venn, er du straks klar til å servere. Men aller først skal du røre inn revet parmesan i risottoen din, fordele sopp, asparges og kanskje litt kryddergrønt om du har ….og så kan du servere 🙂
Håper du har fått et godt kjøttfritt alternativ å servere….deg selv eller familien din, før påsken 🙂
Tips!
- Dersom du ønsker kjøtt av noe slag til, er det bare å steke, koke ved siden av. HER finner du en litt annen vri med blant annet kylling
- Dersom du ikke har eller ønsker vin, kan du erstatte mengden med eplemost eller buljong/kraft
- Jeg brukte som nevnt Portobellosopp og aromasopp, men her tar du det du har eller liker
- Du kan også bruke andre grønnsaker, som brokkoli, sukkererter, gulrøtter i staver. Da koker eller steker du grønnsakene så vidt møre før du tilsetter det i risottoen din
- Stekt laks eller ørret smaker også godt til
- HER kan du lese litt fakta om risotto om du er interessert 😉