Hva skal vi ha ... ?

Enkelt...sunt...lettvint...godt...?
Restemiddag

Tips til restemiddager

Veldig ofte sitter vi igjen med rester etter forskjellige middager. Derfor har jeg lyst til å gi deg noen tips til restemiddager, og hvordan du kan bruke det du har igjen. Høres det ok ut?

Og har du ikke akkurat det jeg har, kan du allikevel få en idè om hvordan bruke opp dine rester…..

Det er mye snakk om….og mye smart ved det å bruke opp maten vår. Kaste mindre. Men det er ikke alltid, eller alle, som ser hvordan det kan brukes. Derfor ønsker jeg å gi deg tips til restemiddager, bare for å få deg litt på gli lissom 😉 Det kan være lurt å lese hele innlegget, og ikke la deg «skremme» av at du ikke har de samme restene. For tipsene handler mer om hvordan bruke, ikke så mye hva du bruker. En slags påminnelse om at vi kan bruke restemat til noe nytt 😉

Den første resten jeg har tenkt å servere deg, er en pai. Og her er det viktig at du følger med! Fordi her kan du bruke omtrent alt du måtte ha av rester. Kylling, gryter, kjøttdeig, skinke….you name it 🙂

Og min pai består i dag av rester etter Bolognese, altså tomat kjøttsaus. Og for å gjøre det skikkelig enkelt og raskt, bruker jeg også ferdigkjøpt, fryst butterdeig. Det er kjekt å ha i fryser’n….sånn i tilfelle. Den kan jo brukes til desserter også 😉

Ok, da starter vi med tips til restemiddager nr 1!

Restepai

  • 3 plater butterdeig
  • 2 egg
  • 2 dl melk (evt blanding av fløte og vann)
  • ca 2 dl revet ost
  • ca 3 dl kjøttsaus

Som du ser, er det noen «ca» målinger, og det er jo fordi det er rester. For eksempel hadde jeg ikke melk, så jeg brukte 1 dl fløte og 1 dl vann. Det er ikke nøye akkurat hvor mye du bruker eller har.

Men altså, vi starter med å ta butterdeig ut av fryse’n og lar den ligg i ca 10 minutter på benken.

Sett stekeovnen på 200 grader

Kjevle butterdeigen og legg i en paiform. Prikk masse hull med en gaffel i bunnen, og forstek i 10 minutter.

Ta ut formen og fordel kjøttsaus utover. Fordi kjøttsausen har stått i kjøleskapet noen dager, har den blitt ganske fast. Det er helt ok.

Visp egget sammen og ha i melk, fløte, riv ost…..

…..og fordel utover kjøttsausen. Stekes på nederste rille i ca 30 minutter.

Server med en grønn salat – og nyt 🙂

Ok, da kan vi gå til tips til restemiddager nr 2, nemlig rester etter asiatisk kyllingfajitas.

Rester etter asiatisk kyllingfajitas

Om du fikk med deg innlegget om asiatisk kyllingfajitas, kan det hende at du, som jeg, hadde noe til overs. Jeg hadde ikke lyst på fajitas denne dagen, så da valgte jeg å servere den med ris i stede 🙂

Og har du ikke laget asiatisk kyllingfajitas, kan du bruke rester etter taco, «vanlig» kylling fajitas….eller hva enn du måtte ha som kan brukes som en slags «gryte».

Det ble en skikkelig rask og god middag, hvor du kun varmer kyllingblandingen mens du koker ris og lager en god salat – vips, ferdig 🙂

Tips til restemiddag nr 3, handler kanskje ikke så mye om rester etter middag, men hvordan bruke grønnsaker som ikke lenger føles så fristende å bruke. Som her, gulrotmos sammen med Salsiccipølse. Her kan du naturligvis bruke hva slags pølse du vil eller har. Du kan også servere med kylling, karbonader….ja, du skjønner 😉

Gulrotmos

  • 5 gulrøtter
  • 1 liten potet
  • 1 gønnsaksbuljong terning
  • 1/2 rød chili
  • 1 lite fedd hvitløk
  • 1-2 ss smør
  • 0,5 dl fløte, melk evt kokevannet (kan droppes)
  • Salt
  • Pepper

Del og kok gulrøtter og potet møre i grønnsaksbuljong vann. Hell av vannet, spar gjerne litt som kan brukes i stede for melk eller fløte. Stavmiks de møre grønnsakene, tilsett smør og evt fløte…..

….og ha i finhakket chili og hvitløk. Smak til med salt og pepper. La småkoke på svak varme noen få minutter.

Jeg serverte som sagt med Salsicciapølse, som er en Italiensk smakfull pølse. Men du tar det du har eller liker. Sammen med dette, serverte jeg ovnsstekte poteter. HER finner du et lite utvalg med ovnsstekte poteter om du har lyst til å sjekke 🙂

Jeg hadde igjen noen småpoteter som jeg delte i to. Ringlet over olivenolje, salt, pepper, hvitløkspulver og Provancekrydder. Inn i ovnen på 225 grader i ca 20 minutter, satte ned varmen til 200 grader og der stod de i ytterligere 20 minutter.

Jeg koker også litt brokkoli de siste minuttene potetene står inne.

Og da min venn, ble min tallerken seende slik ut

En annen ting jeg tenkte jeg skulle dele med deg, er hvordan oppbevare enkelte råvarer for at de skal holde lengst mulig. Har du noen gang opplevet at din friske ingefær slett ikke er så frisk lenger når du skal bruke den?

Eller har du opplevet at rucculaen din ikke ser like fristende ut etter et par dager i kjøleskapet?

Det har iallefall jeg opplevet…..gang på gang!

Her her to enkle tips til oppbevaring av disse:

Oppbevaring av frisk ingefær

Fyll et lite glass med kaldt vann. Putt ingefæren opp i, den kan være både skrellet eller uskrellet. Den holder seg nå i flere uker. Bra, ikke sant 😉

Oppbevaring av rucculasalat

Ruccula har ganske mye fuktighet i seg, derfor blir den ofte daff og litt svart. Om du legger litt kjøkkenpapir i en plastboks med lokk, har rucculaen opp i der, så holder salaten seg til du har brukt den opp.

Da håper jeg du har fått noen gode tips til restemiddag og oppbevaring av råvarer som du kan ha god nytte av.

Har du noen tips om oppbevaring….eller gode restemiddager, er det hyggelig om du vil dele med meg og leserne 🙂

Tips!

  • Oppbevaringstipsene jeg har delt med deg i dag, har jeg kommet over hos Spisoppmaten. Dette er en gjeng med matredder-glade mennesker, som har masse gode tips på å bruke opp maten. Verd et besøk 🙂
  • Grønnsaksmos kan du lage av (nesten) alle grønnsaker du har i skuffen. Så om du har grønnsaker du ikke har fått brukt opp, og de begynner å synge på siste verset, er det en god idè å lage mos av det. Du kan gjerne blande flere typer…blir kjempegodt
  • Om du for eksempel skal servere kylling til gulrotmosen, er det veldig godt med litt revet ingefær i den, ca 1 ts

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.