Hva skal vi ha ... ?

Enkelt...sunt...lettvint...godt...?
Fisk Sauser/dressinger Tilbehør

Skrei

Da er vi der igjen…..i skrei sesong 🙂 Jeg tror det er den tiden på året jeg spiser mest fisk. Det blir som regel maaaange middager på skrei, både fordi fisken er helt ubetalelig og at jeg ønsker å passe på når den er der 😉

Skrei sesong….

Skrei er veldig enkel å smaksette og takknemlig å lage tilbehør til. Og i dag skal jeg gi deg forslag på 4 forskjellig måter, samt tips om andre sauser enn de jeg serverer her, men som også passer veldig godt til skrei.

Les hele innlegget, slik at du enkelt kan velge den lenken som tilhører retten du har mest lyst på 🙂

Den første skrei-retten, er den siste jeg laget – altså årets skrei. Dette fiskestykke, er skivet skrei med ben. Den serverer jeg med lynraskt stekte asparges, kokte poteter og smørsaus. Sausen heter egentlig Sandefjordsmør, men noen synes det er litt forvirrende, fordi det er jo slett ikke bare smør i den 😉 Her hjemme kaller vi den bare smørsaus. Vi er veldig glad i smørsaus til fisk her i huset….så den brukes relativt ofte der det passer 😉

Skrei med Sandefjordsmør (smørsaus) og asparges

Dette er en veldig enkel og rask måte å tilberede skrei på. Men det er allikevel alltid lurt å forberede seg, og gjøre alle ingrediensene klare. Da er det enkelt å få alt ferdig på èn gang.

Du kan starte med å sette over poteter, krydret fisken med salt, pepper og litt hvitløkspulver. Så kan du gå løs på aspargesen. I vintersesongen skreller jeg aspargesen med en potetskreller, fordi jeg synes skallet er litt «trådete».

Når dette er gjort, kan du lage smørsausen. Jeg lager stort sett til 2 pers, så her får du skalere opp om du skal servere flere. Og sausen lager du slik:

Smørsaus (Sandefjordsmør)

  • 1,5 dl fløte
  • 150 gr smør
  • 1 ss sitronsaft
  • Pepper
  • Salt
  • 1 ss gressløk eller persille

Mål opp fløte og kok inn til det halve. Tilsett smøret i kalde terninger, og visp inn….litt og litt. Ha i gressløk eller persille og smak til med sitron, salt og pepper. Dett var dett 😉

Om du lager den litt på forhånd, går det helt fint å varme den opp igjen. Men ikke la den koke, bare forsiktig oppvarming på svak varme.

Nå kan du steke fisken i en blanding av olje og smør. Varm pannen med olje, og ha i en klatt smør. Når smøret slutter å bruse, er den klar. Stek fisken kun kort tid, ca 3 minutter på hver side…litt avhengig av hvor tykke stykkene dine er. For fisken skal hvile litt mens du steker/freser asparges. Og når de er ferdige…er fisken også det.

Så altså når fisken er ferdig stekt, tar du den ut, og steker aspargesen i maks 2 minutter. Rull dem litt frem og tilbake, slik at alle får varme.

De neste oppskriftene, finner du via lenke ved hvert bilde.

Skrei med ertepurè, stekte poteter og eggesmør

Skrei med eggesmør og ertepurè er en veldig klassisk variant. Smakene er helt utrolig sammen. En stor favoritt 🙂

Skrei med grønnsaksform og Sandefjordsmør

Skrei med ovnsbakte grønnsaker….og potet i og for seg 😉 Denne gangen serverte jeg også sammen med Sandefjordsmør, men kan fint byttes ut med en av forslagene du finner under Tips! helt nederst i innlegget.

Skrei med pasta og chilifløtesaus

Denne retten startet som en slags restemiddag. Jeg hadde kokt altfor mye pasta…og den ønsket jeg å bruke opp. Derfor ble det skrei med pasta og fløtechilisaus. Den har litt sting, en litt anderledes vri på skreimiddagen 😉

Tips!

  • Her finner du forskjellige typer sauser som også passer godt til skrei: Beurre blanc, Hollandaise og Estragonsaus
  • Nesten uansett hva du ønsker å servere til skrei, så passer èn av de nevnte sausene. Det kan være lurt å gå inn på de forskjellige variantene, før du bestemmer deg
  • Disse oppskriftene kan også benyttes med «vanlig» torsk
  • HER kan du lese litt (funfact) om torskefamilien 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *