Det er den tiden på året hvor matlysten endrer seg. Jeg får lyst på andre ting, og jo nærmere jul, mer julete mat 😉 Men samtidig er det også en hektisk tid, hvor det å kunne lage gode, men enkle måltider er et poeng. Men i dag ble det altså kalkunfilèt med søtpotetmos, brokkoli og sukkererter.
Mange kvier seg for å steke kalkunfilèt…..
Det er et stykke kjøtt som veldig fort blir tørt, og da er det ikke så veldig spennende lenger….. Men om du bruker stekepose, ja da du, da snakker vi 😉
Det du skal tenke på når du skal bruke stekepose, er å ha riktig størrelse og at den ikke kommer bort til veggene i ovnen. Da blir det hull…..og alt er bortkastet. Den blir tørr! Det klart jeg å gjøre denne gangen, men skjønte raskt hva som hadde skjedd.
Posen var altfor stor til min kalkunfilèt. Så jeg klippet den til, men den blåste seg allikevel såpass opp at den traff sideveggene i ovnen…..tørr kalkunfilèt.
Men, dersom du allikevel har lyst til å prøve (det går nemlig helt fint an, bare du passer på størrelse….noe jeg ikke gjorde denne gangen) så skal du vite at smaken satt akkurat der den skulle 😉
Lyst til å sjekke? Dette er en oppskrift som passer til 3 personer. Men jeg ønsket søtpotetmos, noe min kjære ikke er så fan av, derfor laget jeg den kun til meg selv 🙂 Så da kan du bare gange opp til det antallet du skal servere søtpotetmos til!
Det kan være lurt å lese igjennom hele oppskriften før du starter, slik at du kan lage deg en arbeidsliste 😉
Kalkunfilèt
- ca 600 gr kalkunfilèt
- Salt
- Pepper
- Hvitløkspulver
- Provancekrydder
- 1/2 ss smør
- Liten stekepose
Sett stekeovnen på 200 grader
Ta kalkunkjøttet ut av kjøleskapet for romtemperering
Krydre kalkunfilèten godt på begge sider
Legg kalkun i en (passende) stekepose sammen med et par småklatter smør
Sett posen i en ildfast form og inn i ovnen i ca 40 minutter
Mens kalkunen steker, kan du gjøre klart tilbehøret.
Søtpotetmos
- 1 stk søtpotet pr pers
- 1/2 ss smør
- 0,25 dl matfløte
- Salt
- Pepper
- Litt frisk persille
Skrell, del og kok søtpoteten mør i lettsaltet vann
Hell av vannet og mos, tilsett smør, fløte og smak til med salt og pepper, og litt hakket persille ved servering
Grønnsaker
- 20 sukkererter
- 1/4 – 1/2 brokkoli
- En klatt smør til steking
Kok grønnsakene i lettsaltet vann, i maks 3 minutter
Hell av vannet…..
….og la vannet fordampe. Bruk gjerne en sil. Varm opp stekepannen med litt smør. Krydre med salt og pepper og stek raskt et par minutter
Sjysaus
- 1,5 dl kyllingbuljong
- 1/2 dl matfløte
- Stekesjyen fra posen
Når kalkunfilèten er ferdig stekt, tar du den ut av posen for å hvile i minimum 10 minutter før den skjæres i. Hell stekesjyen i en kjele…..
……kok opp buljong, tilsettes i stekesjyen sammen med matfløten, og gi det et oppkok
Del kalkunfilèten i skiver og gjør klart til servering
Er du klar? Da serverer vi kalkunfilèt med søtpotetmos og stekte grønnsaker 🙂
Vel bekomme! Håper du har fått et nyttig tips, for kalkunfilèt kan du servere gjester….eller bare kose deg en helt vanlig hverdag 🙂
Tips!
- Stekeposene finnes som sagt i flere størrelser. Jeg fikk (ved en feiltakelse) med meg en som passer til en hel kalkun 🙂 Sjekk størrelsen, for dette er en suksess. Jeg brukte stekepose veldig ofte for (mange) år siden. Aner ikke hvorfor jeg sluttet, men nå er den altså tilbake i heimen
- Jeg koker grønnsakene veldig raskt, kun får å beholde grønnfargen. Men her kan du servere hva du måtte ønske til. Blomkål, rosenkål…det du liker eller har
- Dette er første oppskriften på denne bloggen om kalkun, men om du heller ønsker å sjekke ut kyllingoppskrifter, kan du finne det her
- Her kan du finne litt informasjon om forskjellige stekeposer og hva du kan bruke dem til