Hva skal vi ha ... ?

Enkelt...sunt...lettvint...godt...?
Julegodt

Fudge, mandelkonfekt og snickerskonfekt

Det er så mye godt som frister å lage til jul, så jeg har vært nødt til å velge meg ut noen favoritter som går igjen år, etter år. Disse konfektene er det som av erfaring, glir ned på høykant i vår familie – fudge, mandelkonfekt og snickerskonfekt 😉 Så jeg lager heller doble porsjoner, enn så mange slag.

Er du en av de dyktige som allerede er ferdig med juleforberedelsene? Ja da har du jo kanskje både litt tid og lyst til å teste ut en eller flere av disse 😉 Du trenger isåfall ikke nødvendigvis lage både fudge, mandelkonfekt og snickerskonfekt. Ta en titt på oppskriftene, så kan du jo se om det frister 😉

Skal vi starte med fudge? Denne opp skriften fant jeg i sin tid hos idagranjansen.com Hun er som kjent, en mester når det kommer til søtsaker 🙂

Nuvel! Fudge er, som sagt, en stor favoritt – så joda, dobbel porsjon! Den er jo også super som gave, så her er det ingenting å spare på 😉

Fudge

  • 260 gr smør
  • 2 bokser à ca 400 gr søt kondensert melk
  • 4 ts lys sirup
  • 4 klyper Maldonsalt
  • 300 gr brunt sukker
  • 200 gr hvit sjokolade

Det lønner seg å måle opp alt som skal måles først, så er det klart. Deretter smelter du smøret i en kjele, og tilsetter alt utenom sjokoladen. Kok til det tykner.

Ta kjelen av platen, og tilsett sjokoladen.

La den smelte fint inn mens du rører. Hell så massen i en form kledd med bakepapir.

Settes kaldt…..mens du venter på å kunne nyte 😉

Så har vi den veldig enkle mandelkonfekten. Her er det i prinsippet bare å «brenne» mandler, hakke mandler, smelte sjokolade….blande og legge på papir. Jeg lager to varianter – èn med hvit sjokolade, og èn med mørk….og noen ganger med lys sjokolade.

Mandelkonfekt

  • 500 gr mandler
  • 2 plater mørk kokesjokolade
  • 2 plater hvit sjokolade
  • Maldonsalt

Sett ovnen på 160 grader. Legg mandlene utover et stekebrett, og stek i 10-12 minutter.

Når mandlene har fått avkjølt seg litt, grovhakket du dem.

Når det er gjort, smelter du sjokolade over vannbad. Ha vann i en kjele, og sjekk at du ikke har så mye vann at bollen går ned i vannet. Kok opp vannet, skru ned varmen og ha i sjokolade i biter.

Fordel mandlene dersom du skal lage med forskjellig sjokolade, og bland inn i den smeltede sjokoladen.

Bland godt og legg med teskje på papir – og strø over Maldonsalt. Jeg har noen av dem i små konfektformer. Settes kaldt….og nytes 😉

Så var det Snickerskonfekten da, den er også enkel, men tar litt mer tid å lage. Jeg laget dobbel porsjon fordi jeg også bruker det som gaver, men dette er den enkle varianten.

Snickerskonfekt

  • 2 dl lys sirup
  • 1 dl sukker
  • 1 dl kokosmasse
  • 1 ss vaniljesukker
  • 250 gr peanøttsmør
  • 10 dl cornflakes
  • 300 gr kokesjokolade

Start med å måle alt som skal måles, det er greiest sånn. Smelt sukker og sirup i en kjele på lav varme. Bland cornflakes, vaniljesukker, kokos og peanøttsmør i en bolle. Når sukker har smeltet, blander du dette inn i cornflakesblandingen. Vær litt forsiktig så du ikke knuser cornflakesen helt.

Fordel massen utover en papirkledd form eller liknende.

Nå kan du smelte sjokolade over vannbad, og fordele den utover formen din.

Settes kaldt….. og nytes 🙂

Tips!

  • Når du brenner mandler er det lurt å ikke bruke varmluft. Da har du litt mer kontroll. Tro meg, jeg har gjort det tidligere 😉 Sjekk mandlene etter 10 minutter. Jeg måtte la de stå i 2 minutter til. Det er jo litt forskjell fra ovn til ovn.
  • Ved å bruke litt forskjellig sjokolade til mandelkonfekten, får vi opplevelsen av forskjellig type snacks. Den smaker helt forskjellig med for eksempel hvit og mørk sjokolade.
  • Det kan være lurt å bruke konfektformer, for det kan bli litt klissete når det har stått fremme en stund….slik det ofte gjør i julen. Finner du ikke konfektformer (noe som skjedde meg i år) så kan du bruke de små folieformene som er til stearinlys. Funket helt fint!

2 Comment

  1. I oppskriften til fudge står det ingenting om sukker men du har tatt bilde av brunt sukker. Skal det være med?

    1. Hei Linn☺️ Du har helt rett, det brune sukkeret «forsvant» i julestria😂 Det skal være 300 gr brunt sukker i denne porsjonen. Jeg skal rette det opp med en gang👍 Tusen takk for info, riktig god jul🎄

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *