Hva skal vi ha ... ?

Enkelt...sunt...lettvint...godt...?
Julekaker

Berlinerkranser

Dette innlegget om berlinerkranser har jeg delt før….for omtrent ett år siden. Og det blir nok ikke siste gangen heller….slik som med de andre faste julerelaterte oppskriftene 😉 En god ting kan ikke sies for ofte…..eller hva?

Riktig god førjulstid – og nyt kakebakingen din!

Jeg lager alltid Berlinerkranser til jul! Denne oppskriften fikk jeg av en familevenn for over 30 år siden , og har brukte den siden. Er utrolig glad i den og aldri prøvd noen annen. Så har forsåvidt ingen å sammenlikne med heller da 😉 I «gamledager» laget jeg 7 slag, helt til jeg fant ut at jeg var totalt utslitt juleaften….og det var kun et par slag som ble spist…. Da droppet jeg de fleste og satt igjen med Berlinerkranser.

Men de senere årene har vi imidlertid laget en førjulstradisjon, hvor samboeren min lager krumkaker og marsipan, og en venn av oss lager Tyske skiver. Så da får vi de kakene vi liker best til jul på den måten. Tidligere laget barna og jeg pepperkaker, men det hele endte med at jeg satt igjen og laget de alene….ungene gadd ikke lenger 🙂 Så da gadd ikke jeg lenger heller… I dag er «ungene» voksne, og setter utrolig pris på denne førjulssammenkomsten, hvor de ser på at vi lager kaker og julegodt…..mens de prøvesmaker underveis. Og så avrunder vi hele greia med pinnekjøttmiddag 🙂

Avrunding av juleverksted med pinnekjøttmiddag

Javel, nok om det – så til verks; berlinerkranser! Når jeg bakte disse kakene, laget jeg også en del andre ting, så jeg klarer nok kun et par ting samtidig….og det innbefattet ikke bilder av hele prosessen 😉

Det du skal tenkte på når det gjelder berlinerkranser, er at du bør lage deigen minimum dagen før. Den trenger ligge kaldt et døgns tid for den skal bakes ut.

Berlinerkranser

 • 2 stk rå eggeplommer
 • 2 stk hardkokte eggeplommer
 • 125 gr sukker
 • 250 gr smør
 • 350 gr hvetemel
 • Perlesukker

Vi starter med å hardkoke egg. Skrell bort hviten og ha i en bolle sammen med de rå eggeplommene og sukker. Visp til eggedosis

Ha mel i en bolle og smuldre smøret inn. Det er enklest å bruke hendene til denne jobben.

Bland så sammen eggedosis, mel- og smørblandingen.

Sett kaldt til neste dag.

Sett ovnen på 200 grader, og så er det bare å sette i gang med å rulle pølser, og lage kranser.

Jeg jobber med en liten klump av gangen, for det blir fort klissete inne i varmen.

Legg berlinerkransene på stekebrett med bakepapir. Pensle med sammenpisket eggehvite og strø på perlesukker. Stekes i ca 10 minutter. Avkjøles på rist……

……. før de går i kakeboksen.

Tips!

 • Deigen holder seg lenge bare den oppbevares kaldt. Min lå i en uke før jeg bakte den ut. Det går helt fint!
 • Ta vare på eggehviten til de rå eggeplommene. De skal vispes lett sammen og pensles på berlinerkaken før perlesukker strøs på
 • Om du orker, er det smart å ikke ha det så varm i rommet når du skal rulle ut kakene. La deigen stå i rommet i 30-45 minutter før du starter. Den blir fort klissete, så ta uansett små porsjoner og rull om gangen.
 • Om du bruker varmluft, er det lurt å sjekke kakene etter ca 8 minutter. Noen stekeovner steker fortere med varmluft.
 • Ønsker du som meg, også litt annet julesnadder – da finner du oppskrift på godsaker her.

God Jul!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *