Hva skal vi ha ... ?

Enkelt...sunt...lettvint...godt...?
Kjøtt Tilbehør

Røk svinekam

Det nærmer seg jul….ish, og med det kommer (noen ganger) litt andre matlyster 🙂 Som for eksempel litt salt mat med kålrotstappe. Derfor skal vi i dag lage røkt svinekam med kålrotstappe 🙂

Hva er din førjulsfavoritt?

Min samboers favoritt er Vossakorv med kålrotstappe, mens min kan være litt forskjellig typer ribbe. I fjor laget jeg en Asiatisk glasert utgave, som jeg tenker jeg skal forsøke meg på i år også. Og da kommer jeg selvfølgelig til å dele den med deg 🙂

Men i dag kjører vi røkt svinekam med kålrotstappe og ovnsstekte poteter.

Kjøttet skal i ovnen, og det tar mellom 2,15 – 3 timer, litt avhengig av hvor stor den er.

Men når den først er i ovnen, gjør den seg selv, slik at du har god tid til å forberede tilbehøret 🙂

Som vanlig laget jeg en porsjonen med tanke på at vi er 2 til middag, men oppskriften holder til 3 personer. Skal vi sjekke hva du trenger?

Ingredienser til røkt svinekam

  • Røkt svinekam
  • Vann
  • Kålrot
  • Gulrot
  • Poteter
  • Matfløte
  • Smør
  • Salt
  • Pepper
  • Malt muskat
  • Provance krydder
  • Olivenolje

Så om vi deler opp de forskjellige elementene, ser det slik ut

Røkt svinekam

  • Ca 800 gr røkt svinekam
  • 1-2 ts kværnet pepper
  • 1 dl vann
Sett stekeovnen på 125 grader

Tørk av kjøttet og kværn over pepper. Legg den i en ildfast form og hell i vann. Sett i steketermometer, og pass på at det er midt i kjøttet og ikke kommer bort i ben.

Om du ønsker at den skal være helt gjennomstekt, skal den være ca 75 grader. Jeg stilte min på 73 grader, og det tok 2 timer og 15 minutter.

Så mens kjøttet er i ovnen, kan du starte på kålrotstappen din. Den kan fint lages nå, og bare varmes opp når kjøttet og poteter er klart. Så:

Kålrotstappe

  • Ca 500 gr ferdig skrellet kålrot
  • 1 potet
  • 1 gulrot
  • 1/2 dl matfløte
  • 2 ss smør
  • Salt
  • Pepper
  • ca 1/2 revet/malt muskat

Rens og skrell grønnsakene. Del i små terninger

Kok møre i lettsaltet vann. Sil av vannet, og mos alt til den konsistensen du liker best.

Hos meg blir det alltid bittelitt tyggemotstand, men det er en smakssak 🙂

Tilsett krydder, fløte og smør og bland godt. Gi det et forsiktig oppkok….

…..og sett til side om du ikke skal servere med èn gang

Mange velger kokte poteter til dette, men det smakte veldig godt med stekte også. Gir retten litt forskjellige tyggekonsistens….noe jeg er veldig glad i 🙂 Så om du ønsker disse potetene, trenger du

Ovnsstekte poteter

  • Ca 8-10 småpoteter
  • 2 ss olivenolje
  • Litt salt
  • Litt pepper
  • Litt Provancekrydder

Vask og del potetene i to, og legg i en ildfast form

Ringle over olivenolje, og strø over salt, pepper og Provancekrydder. Sett inn potetene sammen med kjøttet når det er ca 1 time igjen av steketiden til kjøttet.

Når kjøttet går ut, skal det hvile i 15 minutter. Da skrur du opp varmen til 200 grader, gjerne varmluft med grill og lar potetene kose seg der mens kjøttet hviler. Har du ikke varmluft, sett ovnen på 225 grader.

Når kjøttet er ferdig…..

…..varmer du opp kålrotstappen og skjærer opp kjøttet. Jeg skar det løs fra benet

Og da skal potetene også være ferdige 🙂

Er du klar til å servere? Flott, da serverer vi røkt svinekam med kålrotstappe og ovnsstekte poteter! Et lite dryss med frisk persille gjør godt for øyet 😉

Håper du synes du fikk et godt tips til litt førjulsstemning 🙂 Legg gjerne igjen en kommentar om hvordan din middag med røkt svinekam ble!

Tips!

  • Du la kanskje merke til at jeg ikke krydrer kjøttet med salt? Det er fordi kjøttet er salt nok som det er
  • Dersom kålrotstappen din har stått ferdig en stund, er det et godt tips å tilsette (enda) 1 ss smør når du varmer den opp 😉
  • Dersom du ikke bruker småpoteter, deler du bare opp i passende biter
  • Du kan fint bytte ut Provancekrydder med noe annet, som for eksempel oregano, eller annet krydder du er glad i
  • Her finner du andre oppskrifter og tips til poteter du også kan velge om du heller ønsker det
  • Jeg bruker normalt ikke så mye svinekjøtt, men om jeg gjør, blir det ofte nakkekoteletter i en eller annen form. Og det kan du finne eksempler på her.
  • Jeg kjøpte min røkte svinekam på Rema 1000, og her kan du sjekke ut et serveringsforslag fra dem 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *