Denne retten stammer fra en oppskrift jeg kom over av Christer Berens, som han serverte i God Morgen Norge for litt siden. Og i forbindelse med innlegget om hjemmelaget panering her om dagen, tenkte jeg å ta med en siste rett hvor du kan bruke akkurat det….hjemmelaget panering 😉 Derfor serverer jeg deg luksus karbonader i dag 🙂
Det er ikke sånn at du må lage dagens rett i dag….
Neida, det er bare å spare til en dag det passer. Men, når det er sagt, er det en veldig god rett å servere for eksempel til søndagsmiddagen 😉
Du får ca 10-12 karbonader av denne oppskrifte, litt avhengig av hvor store du lager karbonadene.
Èn ting det er lurt å få med seg, er at denne deigen liker å få stå minimum 30 minutter i kjøleskapet før steking. Men den kan faktisk gjerne stå over natten!
Skal vi bare sette i gang, og vi starter med ingredienslisten!
Ingredienser
- Karbonadedeig
- Svinedeig, mediseterfarse
- Salt
- Pepper
- Revet muskat
- Malt allehånde
- Tomatpurè
- Fløte
- Eggeplommer
- Panering
Sånn, dette er hva du må ha. I tillegg kommer tilbehøret. Jeg har laget potetmos og ertepurè. Men du velger selv hva du liker best. Ønsker du potetmos, finner du litt forskjellige varianter her. Og dersom du ønsker ertepurè, finner du et par varianter her.
Da kan vi gå i gang med våre luksus karbonader 😉
Luksus karbonader
- 400 gr karbonadedeig
- 400 gr svinedeig, evt medisterdeig
- 1 ts salt
- Pepper
- 1/2 ts + revet muskat
- 1/2 ts + malt allehånde
- 1 ss tomatpurè
- 3 eggeplommer
- 3 dl matfløte
Finn frem alle ingredienser, mål opp og gjør det klart. Blir mye enklere på den måten.
Så da kan du blande de to forskjellige deigene godt sammen med salt
Bland og kna til det blir litt seigt
Tilsett så eggeplommer….
…..og igjen, bland godt
Nå kan du la alt det andre få delta, krydder, tomatpurè og fløte….
…..og bland sammen
Dekk til bollen og sett i kjøleskapet i minimum 30 minutter
Denne farsen blir veldig myk (les litt bløt), så finn frem en liten bolle med kaldt vann for å dyppe hendene i når du former karbonadene. Jeg vætet en fjøl, og laget opp så mange det var plass til, dyppet i panering, og la på en annen fjøl. Det blir litt enklere sånn når du skal steke.
Stek i smør eller olje, ca 4 min på hver side. Alternativt kan du halvsteke, og putte i ovnen på 200 grader i 10-15 minutter. Litt avhengig av hvor store karbonadene er.
Jeg halvstekte og puttet i ovnen, fordi da var det enklere å få gjort klart tilbehøret 😉
Og da var mitt tilbehør, potetmos og ertepurè, klart….og dermed klart til servering 🙂
Her også, som så mange andre høstretter, er det godt med en klatt tyttebærsyltetøy. Vel bekomme 🙂
Tips!
- Det finnes flere oppskrifter på luksus karbonader. Bland annet med kalvedeig. Så dersom du ikke spiser svin, kan du fortsatt lage denne gode høstretten 🙂
- Det skulle være 3 dl matfløte, det hadde ikke jeg (bombe…) Jeg brukte 2 dl vanlig fløte, og 1 del melk….fungerer helt fint
- Når vi har retter det kun skal brukes eggeplommer, er det mange som kaster hviten. Ikke gjør det. Jeg tar eggehviten, tilsetter 1 helt egg og lager omelett. Men her kan du lese og finne mange andre gode forslag til hvordan bruke eggehviter 🙂