Hva skal vi ha ... ?

Enkelt...sunt...lettvint...godt...?
Bakst

Epleboller

Med høsten kommer ofte (min) lyst til å bake. Iallefall litt mer enn om sommeren. Jeg så på God morgen Norge her om dagen, og Wenche laget epleboller! Og da fikk jeg også skikkelig lyst på det 😉 Dermed ble det akkurat det; epleboller 🙂

Hva er din favorittbakst?

Min er definitivt boller i èn eller annen form…. Finnes ikke noe bedre enn duften av nystekt gjærbakst synes jeg. Men smaken er som baken – delt!

Når det kommer til gjærbakst, har jeg oppskrift på en deig som jeg bruker til alle varianter. Når det er sagt, forsøkte jeg en periode andre oppskrifter, og fant noen jeg likte veldig godt. Blant annet Ida Gran Jansen sin bolleoppskrift. Jeg var superhappy med den…..men fikk noen syrlige kommentarer hjemme om «hvorfor forandre noe som funker ?????» 🙂 🙂

Da var det bare å gå tilbake til «orginalen» da….alt for fred i heimen 😉

Jeg ble som sagt, inspirert av Wenche i Gmn den dagen hun bakte epleboller. Da nærmet det seg også Kanelbollens dag. Derfor slo jeg to fluer i en smekk, og laget epleboller med kanel og sukker…..til kanelbollens dag 🙂

Det var med stor iver jeg satte i gang…..og var ikke fullt så oppmerksom som jeg pleier når jeg målte opp ingrediensene…..og det ble litt for mye væske.

Resultatet ble en deig som var nesten helt umulig å håndtere, fordi jeg hadde veldig lite lyst til å fylle på for mye mel (hvem vil ha tørre, harde boller 😉 ) Derfor tenkte jeg at jeg kunne forsøke med den klissete deigen, for epleboller skulle det bli!

Det aller vanskeligste var å kjevle den ut og å rulle sammen over fyllet. Fikk det jo til på et vis, men resultatet ble at mine epleboller ble så store at de fylte en tallerken 🙂 🙂 Jeg pleier å få ca 20-22 bolle…..jeg fikk 10 stk!

Så når vi endelig skulle kose oss med nystekte epleboller, ble vi så mette at vi ikke orket noe mer den dagen 🙂 🙂

Så vær nøye med oppmåling!

Ok, da kan vi ta fatt på eplebollene våre da! Og dette er hva du trenger:

Epleboller

 • 1 kg hvetemel
 • 1/2 ts salt
 • 1 pk tørrgjær
 • 2 ts kardemomme
 • 6 dl melk
 • 150 gr smør
 • 2 dl sukker
 • 1 egg, kan sløyfes
 • 2 epler
 • 2 ts kanel
 • 1 ts sukker

Vi begynner som vanlig med å finne frem og måle opp alle ingrediensene. Bland alt det tørre, bortsett fra sukker. Om du har, er det smart å bruke kjøkkenmaskin. For deigen liker veldig godt å bli eltet i minimum 10 minutter.

Ha melk, smør og sukker i en kjele, og varm forsiktig opp. Det gjør ikke noe om ikke alt smøret smelter helt.

La de bli litt mer enn «fingervarmt» – og bland inn i det tørre. Eltes i ca 10 minutter….og sett til heving i ca 45 minutter. (Se hvor klissete deigen min er 😉 )

Mens deigen hever til dobbel størrelse og vel så det……

……kan du gjøre klart epleblandingen/fyllet. Skrell og del eplene i små terninger…..

……og bland det sammen med kanel og sukker

Sett stekeovnen på 225 grader

Kjevel ut deigen til et rektangel

og legg på eplefyllet i kanten nærmest deg

Rull sammen, og del i skiver….

og etterhev i ca 20-30 minutter, før de skal i ovnen i ca 10-14 minutter.

Bland sammen litt melis og vann, ha over dine nystekte epleboller, og servèr disse knallgode bollene 🙂

Håper det smaker!

Tips!

 • Du må ikke ha egg i deigen, men hørte at det skulle gjøre bollene ekstra saftig og myke. Merket ikke store forskjellen 😉
 • Ønsker du også å sjekke ut fremgangsmåte for kanelbollene, finner du de her. Der finner du oppskrift på salt karamell også, noe som er kjempegodt sammen med disse bollene 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *