Hva skal vi ha ... ?

Enkelt...sunt...lettvint...godt...?
Kjøtt Sauser/dressinger Tilbehør

Elgkarbonader, brun saus og potetmos

Dette er en middag som er laget på litt ferdigkjøpt….og litt hjemmelaget 🙂 Karbonadene er ferdigkjøpt, mens saus og potetmos er hjemmelaget. Så i dag serverer jeg deg elgkarbonader, brun saus og potetmos. Du vil naturligvis også ha noen grønnsaker til, og det får du 😉 Jeg har valgt brokkoli og tyttebærsyltetøy, men du kan velge det som måtte passe deg best 🙂

Når jeg skal ha potetmos til elgkarbonader, eller noe annet av elgkjøtt, liker jeg å bruke pastinakk og persillerot i potetmosen. Det gir en så fin «høstsmak» som jeg synes passer så godt til ….høstmat 😉 Og i sausen til denne type mat, liker jeg å ha i en liten skvett med fløte…og da mener jeg liten skvett.

Jeg synes det er lov å bruke noe ferdigkjøpt….særlig om det i tillegg er norske varer. Disse elgkarbonadene er fra Smedstuen gård, Eidsvoll.

Jeg har ikke tilgang til elgkjøtt…som jeg vet om, så derfor kjøper jeg disse elgkarbonadene omtrent èn gang pr år 🙂

Så det var det ferdigkjøpte! Da tenker jeg at vi går videre, og starter på sausen. Jeg liker at den får litt tid til å småkoke, selv om det går helt fint å bruke den med èn gang 🙂 Er du klar – skal vi bare ta ingredienslisten først?

Oppskriften er til 2 personer, men du kan lett doble eller halvere. Men husk at om du ikke bruker alt, går det fint an å fryse restene…evt lage restegryte. Når det kommer til potetmos, er ikke min bedre halvdel så veldig glad i det. Derfor lager jeg en vanlig porsjon, 2 pers, og har den i to dager 🙂 Han får vanlig kokte poteter som brokkoli får koke sammen med. På den måten blir vi begge fornøyde 🙂

Ingredienser

 • Elgkarbonader
 • Sjalottløk
 • Hvitløk
 • Poteter
 • Pastinakk
 • Persillerot
 • Smør
 • Mel
 • Melk
 • Kraft evt buljong
 • Vann
 • Soyasaus
 • Fløte
 • Salt
 • Pepper

Ok, da har du det du trenger 🙂 Så da står sausen for tur.

Basisingredienser til saus….i tillegg kommer vannet og fløten

Brun saus

 • 1 sjalottløk, evt 1/2 gul løk
 • 2 ss smør
 • 2 ss hvetemel
 • 2,5 dl kraft, eller buljong men husk at det skal bli 5 dl totalt
 • 2,5 dl vann
 • 1 ss soyasaus
 • 2 ss fløte, kan sløyfes
 • Salt
 • Pepper

Finhakk løken

Smelt smør i en kjele og ha i løken. La den surre seg myk

Rør inn hvetemelet…..

og la det bli brunt under omrøring

Hvor brunt du ønsker det, er en smakssak, men pass på så det ikke brenner seg. Min løk fikk liiiiittt for lenge, så jeg silte den bort når væsken var tilsatt 🙂 Sånn går det noen ganger når jeg multitasker….. 😉

Ok, pass altså på varmen – litt over middels, under omrøring til du synes den er passe brun. Da tilsetter du kraften. Jeg tømte boksen med kraft i kjelen og fylte deretter boksen med vann….som også fikk delta i kjelen.

La det koke opp, og smak til med soyasaus, salt og pepper. Ta soyasaus først fordi den er jo ganske salt….og så tilsetter du evt det du trenger av mer salt og pepper. Jeg silte som sagt sausen min, det kan du velge om du vil eller ikke. Du får en glattere saus om du gjør det. Men det er ikke nødvendig. Nå kan sausen få glede av litt fløte….og litt mer småkoking.

Mens sausen småkoker, kan vi begynne på potetmosen.

Ingredienser til potetmos

Potetmos

 • 4 store poteter
 • 1 liten pastinakk
 • 1 bit persillerot
 • 1,5 dl melk
 • 2 ss smør
 • 1 fedd hvitløk
 • Salt
 • Pepper

Skrell og del poteter, persillerot og pastinakk – og kok møre i usaltet vann. Mosen blir seig om vi koker potetene med salt, så vi salter vi heller etterpå.

Mens potetene koker, det tar ikke så lang tid når de er i biter, kan du varme melk med smør og presset hvitløk i

Hell vannet av poteter og grønnsakene…..

…..og mos med en slik moser….eller gaffel….eller noe. Tilsett melkeblandingen, og smak til med salt og pepper

Da kan du gjøre klart til steking av elgkarbonader og brokkoli, evt grønnsakene du har valgt.

Og da min venn…..kan vi servere elgkarbonader, brun saus og potetmos 🙂

Litt tyttebær gjør seg alltid på en slik tallerken…eller hva? Nyt, og kos deg!

Tips!

 • I potetmosen kan du også bruke for eksempel sellerirot om du har det. Skjær en bit i terninger og kok med potetene. Og du trenger ikke ha alle rotgrønnsakene om du ikke har det, eller ikke ønsker det.
 • Det er ikke sånn at du sile av sausen. Det er kun om du er uheldig (som meg) eller at du ønsker en glattere saus. Fritt valg der altså 😉
 • Det går også fint å lage en mer basis brun saus, da kan du droppe løk og fløte. Og om du synes sausen blir for lys, er det ingen skam å bruke litt sukkerkulør. Det har jeg gjort mange ganger.
 • Det smaker også veldig godt med ertepurè til elgkarbonader, og her finner du en veldig enkel oppskrift på det.
 • Her kan du lese litt om Smedstuen gård, og deres viltprodukter. Selv kjøper jeg Smedstuen produktene på Meny

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *