Hva skal vi ha ... ?

Enkelt...sunt...lettvint...godt...?
Kjøtt Lammekjøtt Tilbehør

Surret lammestek

Det er ikke til å komme fra…det er høst, og med det en del middager med lam. Så i dag har jeg valgt å servere deg surret lammestek med rotgrønnsaker og potetgrateng (eller fløtepoteter om du vil)

Du har kanskje allerede testet ut årets fårikål? Det har jeg også gjort, hos min mor 🙂 Det er så godt det! Men jeg tenkte jeg skulle vise deg en av mine favoritter (utenom fårikål) og hvordan jeg tibereder den.

Alt-i-ett-rett-i-ovnen

Ja, du leste riktig 😉 Det er noe av det jeg synes er så kult med surret lammetek, du kan gjøre ferdig alle elementene….og vips inn i ovnen med alt 🙂

Er du klar? Bra!

Denne porsjonen er til 3-4 personer. Men om dere bare er to, skal jeg vise deg neste gang hvordan du bruker opp restene. Så følg denne porsjonsmengden, og du vil få en supergod lammegryte neste dag…eller dagen etter 🙂

Så altså, her er hva du trenger:

Ingredienser til surret lammestek

  • ca 1 kg surret lammestek
  • 1 hel hviløk
  • 2 gulrøtter
  • 2 beter, jeg brukte 1 gul- og 1 rødbet
  • Frisk timian
  • 1, 5 dl vin (hvit eller rød)
  • 0,5 dl vann
  • Salt
  • Pepper
  • Hvitløkspulver
  • 2 ss smør til steking
  • 4 poteter
  • 1/2 gul løk
  • 2 fedd hvitløk
  • ca 3 dl fløte

Så om vi er klare til å starte nå, begynner vi med potetgratengen.

Sett stekeovnen på 125 grader

Potetgrateng

  • 4 poteter
  • 1/2 gul løk
  • 2 fedd hvitløk
  • ca 3 dl fløte
  • Salt
  • Pepper

Finhakk hvitløk, og skjær løken i tynne halvskiver

Skrell potetene og skjær dem i tynne skiver, helst med mandolin, og legg alt i en gryte

Hell over fløte, salt og pepper, og kok opp

La alt småkoke til potetene er såvidt møre og alt har blitt litt kremete. Ha det over i ildfast form. Sånn, da er den klar, og kan vente til resten skal i ovnen.

Surret lammestek

  • ca 1 kg surret lammestek
  • Salt
  • Pepper
  • Hvitløkspulver
  • 2 ss smør
  • 1 hel hvitløk
  • 2 gulrøtter
  • 2 beter
  • Frisk timian
  • 1,5 dl vin
  • 0,5 dl vann

Krydre steken med salt, pepper og hvitløkspulver

Stek i stekepanne til den har fin farge rundt hele, og legg den i en ildfast form

Del hvitløken i to på midten…

…..og grønnsakene i litt grove biter

Fordel grønnsakene rundt lammesteken og ha over vin, vann og masse timian. Du kan godt gi grønnsakene et lite dryss med salt og pepper.

Putt steketermometer i den tykkeste delen av steken. Jeg liker at kjernetemperaturen viser 62 grader når jeg tar den ut, og da er den litt rosa. Men varmen i kjøttet gjør at den blir litt mindre rosa mens den hviler. (Se under Tips! for stekeskala)

Jeg satte lam/grønnsaker midt i ovnen, mens potetene fikk plass på en rist nederst.

Her skal de stå i ca 1 t 15 min. Litt ettersom hvordan du liker kjøttet ditt.

Mens lammet hviler etter steking i ca 20 minutter, setter vi opp ovnen på 200 grader og lar grønnsaker og poteter få kose seg til lammet kan skjæres opp.

Er retten din klar til servering? Legg på litt mer frisk timian……

……og så kan vi si velkommen til bords 🙂

Håper det smaker 🙂

Tips!

  • Stekeskala for lam:
    • Kjernetemp. 62 grader = medium minus (noen vil si rå)
    • Kjernetemp. 65 grader = medium
    • Kjernetemp. 70 grader = medium pluss (noen vil si gjennomstekt)
  • Du kan naturligvis velge de grønnsakene du ønsker, men tenk litt steketid, så det kan være lurt å bruke bare faste grønnsaker når du steker sammen med kjøttet.
  • Det er ikke nødvendig med vin, men det gir en fin smak. Du kan bytte ut vin med litt grønnsaksbuljong.
  • Har du lyst til å gjøre gjestemiddagen enda enklere 😉 Da kan du sjekke en superenkel oppskrift på lammeskank her.
  • Siden vi nå er i høstmodus, og vi bruker en del høstgrønnsaker…som blant annet beter -kan du lese litt om de forskjellige typene som finner her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.