Nylig ble jeg kjempeinspirert av en gruppe kvinner på Instagram som kaller seg @matklubbentrondheim. Jeg finner dessverre ikke at de har noen hjemmeside, kun Instagramkonto. Men tilbake til inspirasjonen! Sashimi er en stor favoritt hos meg. Og når du kombinerer det med norske høstgrønnsaker, ja da altså 😉 Sashimi med syltet beter er en ukjent kombo for meg, men du verden så godt det ble 🙂
Det er her litt viktig med forberedelse….
Og denne forberedelsen går på å sylte betene i god tid. Det er ikke verre enn det 😉 Resten er gjort i en fei! Så derfor starter vi med å sylte beter, samt lage «Soyasaus med nogo attått» 😉
Betene som brukes her er gulbeter og polkabeter. Du kan naturligvis bruke det du ønsker, men de gir så gode farger til retten. Er du klar for Sashimi med syltet beter?
Siden vi lager dette i et par omganger, tenker jeg at vi setter opp en ingrediensliste for alt som skal med til denne retten.
Ingredienser til Sashimi med syltet beter
- 2 polkabeter
- 2 gulbeter
- 1 dl eplecidereddik, evt annen eddik
- 1,5 dl sukker
- 2,5 dl vann
- 1 klype salt
- Ca 1 cm frisk ingefær i tynne skiver
- 1 grønn chili, finsnittet
- 0,5 dl soyasaus
- 2 ts honning, smak til
- Saften av 1/2 lime
- 1 ss riseddik
- 1/2 Frøyalaks eller Salmalaks
- 1 avokado
- 1 neve koriander
- Ristet sesamfrø
Og så, så kan vi starte med å sylte betene våre!
Syltet gul- og polkabeter
- 2 polkabeter
- 2 gulbeter
- 1 dl eplecidereddik, evt annen eddik
- 1,5 dl sukker
- 2,5 dl vann
- 1 klype salt
- Ca 1 cm frisk ingefær i tynne skiver
Du begynner med å skrelle betene og finne frem en mandolin om du har
Skjær så opp betene til tynne skiver, hold dem atskilt
Nå kan du blande ingrediensene til laken, og gi det et oppkok
Legg betene i glass, hver for seg….
…. og hell over laken
La det stå på benken til de er avkjølt nok til en tur i kjøleskapet. Betene bør stå noen timer før de skal til pers på tallerkenen.
Da kan vi gå løs på sausen!
Soyasaus med nogo attått
- 1/2 grønn chili, finsnittet
- 0,5 dl soyasaus
- 2 ts honning, smak til
- Saften av 1/2 lime
- 1 ss riseddik
Finhakk chili og bland alle ingredienser i et glass med lokk – og rist det sammen. That’s it folks 🙂
Som sagt, bør betene få seg noen timer, men det er lurt for sausen også slik at smakene få satt seg før det skal serveres.
Sånn, nå har kanskje den tiden gått? Da tar vi for oss laks og resten av ingrediensene 🙂
Til 2 personer bruker jeg 1/2 Salmalaks eller som i dag, Frøyalaks. Det er en fordel at den har romtemperatur når du serverer den, så ta den ut i god tid.
Sashimi
- 1/2 Frøyalaks eller Salmalaks
- 1 avokado
- 1/2 grønn chili, finhakkes
- 1 neve koriander
- Ristet sesamfrø
Skjær fisken i tynne skiver og fordel utover et fat eller tallerken. Del avokado i tynne skiver og fordel disse utover. Legg på noen skiver av hvert av glassene med beter. Ringle over Soyasausen. Strø tilslutt over finhakket chili, hakket koriander og ristet sesamfrø.
Da håper jeg det smaker deg like godt som det smakte meg 😉 La meg gjerne høre fra deg, enten om hva du synes om oppskriften – eller om du har andre tips til hvordan servere sashimi 🙂
Tips!
- Om du ikke bruker hele avokadoen, bruk kun den delen uten stein. Steinen er nemlig med på å bevare fargen på avokadoen.
- Soyasausen som brukes her er veldig god. Men jeg pleier å bruke noe som kalles Ponzusaus, som er ganske lik, men allikevel ikke. Den finner du oppskrift på her. I samme innlegget finner du oppskrift på hvordan jeg pleier å lage sashimi, altså en litt annen variant.
- Det kan være lurt å sylte betene dagen før, evt samme morgen du skal servere dette. Da anbefaler jeg deg å lage soyasausen også, slik at smakene får satt seg.