I et innlegg nylig, skrev om rotgrønnsaker og det å få brukt opp alt. For det er ofte slik at butikkene selger ferdigpakket rotgrønnsaker, og det er ikke alltid lett å få brukt opp alt til en middag. Derfor serverer jeg disse grønnsakene som tilbehør…..til dette er brukt opp 😉 Så altså, dag 2 med rotgrønnsaker; kylling med potetmos og rotgrønnsaker 🙂
Jeg hadde brukt opp nesten alt, bortsett fra litt rødbet, så jeg la til gulrøtter. Disse valgte jeg å honning glasere – noe som passer gulrøtter perfekt 😉
Dette er en superenkel hverdagsrett, og er rask å lage. Skal vi sette i gang?
Og her er hva du trenger til 2 personer.
Kylling med potetmos og rotgrønnsaker
- ca 200 gr kylling pr pers, jeg bruker lårfilèt
- Salt
- Pepper
- Hvitløkspulver
- Litt chilipulver
- Olje til steking
Potetmos
- 300 – 400 gr poteter, gjerne melne
- 3 fedd hvitløk, presset
- 2-2,5 dl melk eller fløte/matfløte
- 2 ss smør
- Salt
- Pepper
Rotgrønnsaker
- 1 rødbet
- 2 gulrøtter
- Rester etter pastinakk (kan sløyfes om du ikke har)
- 1-2 ts honning
- Salt
- Pepper
- 1- 2 ts Provancekrydder
- Olivenolje
Sett ovnen på 200 grader
Ta kyllingen ut av kjøleskapet, slik at den får romtemperatur. Du kan derfor krydre den ferdig nå, og la den ligge å kose seg til den skal i pannen.
Nå deler du grønnsakene i staver og legge dem litt adskilt i formen. Ringle honning over gulrøttene, og litt olivenolje over beter og evt pastinakk eller liknende. Krydre med salt, pepper og Provancekrydder.
Inn i ovnen i ca 30 grader – litt avhengig av hvor tykke stavene dine er.
Så, nå kan vi gå videre til potetmosen. Del potetene i små terninger, og kok møre uten salt. Har du salt i kokevannet, blir mosen seig…og det vil vi ikke 😉
Mens potetene koker, skreller du hvitløk og måler opp melk/matfløte/fløte. Varm melken (fløte/matfløte) og press hvitløken i sammen med smøret. La det bli varmt, men trenger ikke koke.
Når potetene er møre, heller du av vannet, moser med en «stapper», gaffel, skje eller hva som helst……
….og tilsetter melkeblandingen. Om du synes den blir litt tynn, ikke fortvil. Den tykner ganske raskt. Men synes du fortsatt den er for tynn, la den stå på svak varme under jevnlig omrøring til den er passe tykk. Blir den derimot for tykk, ha på litt mer melk (fløte/matfløte) evt litt smør. Smak med salt og pepper.
Da er det kyllingen sin tur til litt pleie. Nå bør den være romtemperert og ferdig krydret – og klar for stekepannen.
Jeg gjør som alltid, steker den til den har fin farge, og hiver den inn i ovnen. Der kan den stå de siste 10 minuttene sammen med grønnsakene.
Èn av grunnene til at jeg foretrekker lårfilèt, er at den tåler så mye mer enn for eksempel kyllingbryst. Det skal utrolig mye til for at den blir tørr (og tro meg, jeg har forsøkt 😉 ) Men, det er en smakssak.
Klar for servering? Ok, da serverer vi kylling med potetmos og rotgrønnsaker!
Kanskje ikke det flotteste bildet i verden – men smaken er det ingen ting å utsette på 😉 Håper det smaker deg også 🙂
Tips!
- Honning gjør seg utrolig godt sammen med gulrøtter. Du kan naturligvis ha det over betene også, men det blir litt mye for min smak. Prøv deg frem, grønnsakene har nettopp kommet, så du har god tid til testing 😉
- Det funker også veldig godt uten honning, kun bruke olivenolje over det hele
- Provancekrydder er et fransk krydder, likner litt på oregano som vi forbinder med Italienske smaker
- Du kan lese litt om Provancekrydder her, hva det inneholder og passer til
- Om du ikke har, eller vil ha, Provancekrydder, kan du fint erstatte det med Oregano
- Om du ikke leste det forrige innlegget om rotgrønnsaker, kan jeg gjenta for deg nå; les gjerne litt (fun)fact om rotgrønnsaker her. Som hvor de opprinnelig kommer fra (jeg som trodde at de fleste var Norske…) og når de kom til landet vårt og slike ting 🙂
- Har du lyst til å lese innlegget om rotgrønnsaker som nylig ble publisert, kan du ta en titt på det her.