Det er høst, kantareller var kjøpt inn. Men, så ble jeg syk og orket ikke lage det jeg hadde tenkt å lage. Så kantarellen ble nå liggende i kjøleskapet…helt til jeg så; nå må jeg bruke den! Den var ikke like pen lenger, så ikke like fresh ut…derfor ble den kantarellstuing 🙂
Denne gangen serverte jeg kantarellstuing sammen med stekt kylling, stekte poteter og brokkoli. Men ikke bare det! Du fikk kanskje med deg innlegget om sashimi med syltet beter? De lot jeg også å få delta på denne middagen 🙂
Hovedpersonen (i den grad man kan kall kantarellstuing person….) er altså kantarellstuingen. Men jeg gir deg fremgangsmåte på poteter og kylling også.
Skal vi gjøre som sist? Liste opp alt du trenger til hele retten? Ok, da gjør vi det!
Retten passer til 3 personer, men er enkel å tilpasse ditt antall.
Dette trenger du:
- 1 beger kantareller, ca 250 gr
- 1/2 gul løk
- 2 fedd hvitløk
- 3 dl fløte
- 1-2 ss olje til steking
- 1 ss smør til steking
- 600 gr kylling
- ca 450 gr poteter
- Hvitløkpulver
- Salt
- Pepper
- Litt chilipulver
- Brokkoli
- Evt syltet beter
Da kan vi sette i gang med forberedelsene. Det betyr at du kan ta kyllingen, evt kjøttet, ut av kjøleskapet for romtemperering.
Sett stekeovnen på 200 grader
Det er smart å starte med potetene, siden de tar lengst tid. Om du ikke skal ha ovnsstekte poteter i terninger, kan du gå rett til kantarellstuingen.
Skyll og del potetene i terninger og kok i ca 10 minutter.
Sil av vannet og la det dampe fra seg litt, før du har potetene over i en ildfast form. Krydre med salt, pepper, litt hvitløkspulver og chilipulver. Ringle over olivenolje og bland. Det er enklest med hendene.
Nå er de klare for ca 30 minutter i ovnen. Snu litt på dem midtveis.
Så til kantarellstuingen! Rens og del soppen i biter…..
og så hakker du løk og hvitløk….
Varm en panne til litt over middels varme og ha i smøret. Når smøret slutter å bruse – er den klar for kantarellene.
La kantarellene få et par minutter, før du tilsetter løk og hvitløk
Fres videre til løken er myk og alt har en fin farge. Krydre med litt salt og pepper
Ha blandingen over i en kjele og tilsett fløten…..
….gi det et oppkok og la det småkoke til den er passe tykk. Du bestemmer hvor tykk. Jo lenger den småkoker, jo tykkere blir den. Kjenn om den trenger mer krydder. Fløten tar mye smak, så det kan hende du trenger å «etterfylle» med salt.
Mens kantarellstuingen koser seg, kan du krydre (om du ikke alt har gjort det) kyllingen evt kjøttet, og du er klar til steking.
Jeg pleier å steke kylling og kjøtt slik at det får farge, og så putter jeg det inn i ovnen de siste (ca) 10 minuttene til potetene.
Da kan du gjøre klart brokkoli, finne frem beter om du har….og skal ha, dekke bordet – og servere kylling med kantarellstuing, stekte poteter, brokkoli…og kanskje syltet beter 😉
Da håper jeg det smaker 🙂 Og er det noe du lurer på, ønsker å legge til – tja hva som helst, er du mer enn velkommen til å legge igjen en kommentar 🙂
Tips!
- Om du også skulle ha lyst på syltet beter, finner du oppskrift på det her
- Du kan også spare noen av kantarellene etter at de er stekt, for å servere på kantarellstuingen som pynt.
- Kantarellstuing passer godt til nesten alt av kjøtt, for eksempel svinekoteletter, lammekjøtt, elg, rein, entrecote
- Om du er av den vitebegjærlige typen, kan du lese litt funfacts om kantareller her 😉