Hva skal vi ha ... ?

Enkelt...sunt...lettvint...godt...?
Kjøtt Tilbehør

Potetgrateng og fårefilèt

Jeg nevner potetgrateng først i overskriften; potetgrateng og fårefilèt. Og det er fordi den har hovedrollen i innlegget 😉 Det er nemlig potetgrateng jeg ønsker å servere deg, og den kan du servere til nesten hva som helst. Derfor kommer fårefilèten litt i annen rekke. Men for all del, du må gjerne bruke fårefilèt du også. Og den var faktisk kjempegod 🙂

Potetgrateng er bare et annet ord for fløtegratinerte poteter. Men den blir litt mer «gratengete» enn de vanlige, fordi den lages på en litt annen måte. En enklere måte. Den blir liksom mer kremete og god enn den vanlige, synes nå jeg da.

Er du litt nysgjerrig nå 😉

Men vi trenger jo litt grønnsaker også, ikke sant? Så her har jeg laget en blanding etter «ta-hva-vi-har»-prinsippet. Det er ikke noe i veien for å kjøpe inn til akkurat samme blanding. Men om du ønsker å bytte ut noe, står du helt fritt til det selvfølgelig 🙂

Oppskriften på potetgrateng holder til 3-4 personer (4 om man ikke er for grådig 😉 )

Potetgrateng

 • 5 litt store poteter
 • 3 fedd hvitløk
 • 1/2 gul løk
 • ca 4 dl fløte
 • Salt
 • Pepper

Vi begynner med å skive potetene på en mandolin

Del så løken i tynne halvskiver og hvitløk i hakkes

Sett stekeovnen på 200 grader

Mål opp fløte, og bland poteter, løk, hvitløk, salt og pepper i en litt stor kjele. Kok opp og….

……la småkoke på lav varme i 20-30 minutter til potetene er møre og fløten har kokt godt inn.

Ha fløtepotetene i en ildfast form og inn i ovnen i ca 20 minutter. Da kan du skru ned til 180 grader. Her skal de stå i ytterligere 10 minutter….sammen med evt kjøtt, kylling eller liknende.

Omtrent sånn ser den ut når den er ferdig 🙂

Grønnsaker – tilbehør

 • 2 store sjampinjong
 • 1/4 brokkoli + stilk
 • 1 gulrot

Del sopp i terninger, gulrot og brokkolistilk i staver, brokkoli i små buketter.

Da har du det klart, til kjøttet har fått seg en runde i pannen.

Beregn ca 150-200 gr kjøtt per pers.

Fårekjøttet jeg brukte, var ferdig marinert, så her var det kun å tørke litt av, romtemperere…..

…..og steke i pannen, før litt ettervarme i ovnen med potetene de siste 10 minuttene.

Når kjøttet er vel plassert i ovnen, nå på 180 grader, kan vi steke grønnsakene. Og vi starter med å varme litt olje i pannen, ha i 1 ss eller så med smør – la det bruse ferdig…og stek sopp sammen med salt og pepper.

Ta ut soppen og stek gulrøtter , brokkolistilk og buketter

Når grønnsakene nærmer seg møre, kan soppen få komme tilbake igjen. Og da godtfolk, kan vi servere….potetgrateng med fårfilèt….eller annet kjøtt og grønnsaker 🙂

Vel bekomme 🙂

Tips!

 • Grunnen til at jeg ønsket å servere deg potetgrateng, er fordi det er en ganske så rask måte å lage fløtepoteter på. I tillegg synes jeg den blir enda bedre, fordi fløten får kokt skikkelig inn sammen med løken, hvitløken og potetene.
 • Jeg serverer ikke saus til denne retten, fordi jeg synes de deilige potetene holder. Men om du ønsker en form for saus, kan du jo koke ut pannen etter å ha stekt ferdig kjøtt og grønnsaker med ca 1,5 dl vann. Så kan du jevne dette med litt maizenna utrørt i litt vann, melk eller fløte. Smak til med salt og pepper.
 • Fårefilèten var, som sagt, en stor positiv overraskelse. Jeg må innrømme at jeg ikke la merke til at det var får og ikke lam. Men fordi den var marinert, smakte den utrolig godt og var skikkelig mør. Så den kan jeg trygt anbefale 😉 Min variant er kjøpt hos Rema 1000, og er fra Nordfjordkjøtt. Her kan du lese mer om hva de har marinert den med osv
 • Dette er første gangen jeg har laget fårefilèt, så har ikke flere oppskrifter på får. Men om du heller ønsker å sjekke forskjellige oppskrifter av lam – kan du jo ta en titt her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *