Hva skal vi ha ... ?

Enkelt...sunt...lettvint...godt...?
Fisk Sauser/dressinger Tilbehør

Pokè bowl

Pokè bowl er en rå fiskesalat, som kommer fra Hawaii. Der serveres den tradisjonelt som forrett. Pokè betyr skjære eller kutte. Så dette er altså en rett, servert alt-i-ett, skjært og/eller kuttet 😉 Sånn, det var faktaopplysningen i dette innlegget 😉

Det er en god stund siden jeg har laget denne. Men så var det et innslag på God morgen Norge i dag….hvor det ble servert, nettopp Pokè bowl. Og da tenkte jeg; det er ikke alle som ser God morgen Norge….og da går de glipp av dette gode middagstipset. Særlig nå som sommer’n er her. (Iallefall i sør) Nå lager jeg riktignok denne retten både sommer og vinter. Men det kan jo være kult med litt alternativ til grillmaten også…en gang i blant iallefall 😉

Har du hatt rekeaften…og har reker til overs? Da kan du lage Pokè bowl!

Som sagt, er det en stund siden sist, så jeg har ikke bilder av fremgangsmåten. Men det er såre enkelt, så jeg skal med glede geleide deg igjennom, i tillegg til å fortelle deg hva du trenger 🙂

Må man bruke sushiris?

Nei, det må du ikke! Jeg har aldri brukt sushiris til Pokè bowl….ever. Så bruk den risen du liker. Men det kan være greit å bruke en som blir litt klebrig. Og slik er det med hva du velger å ha i også. Du kan putte i ekstra, bytte ut, fjerne…akkurat slik det passer deg. Dette er bare en veiledning. Noen ganger har jeg reker…andre ganger ikke. Noen ganger bruker jeg rå scampi som jeg steker så vidt….og avkjøler. Noen ganger skjærer jeg avokado i skiver….andre ganger i terninger. Så det er ikke så mange regler.

Men èn regel er lurt å følge….marinaden 🙂

For det er den som virkelig løfter denne nydelige, lette retten altså!

Oppskriften er til 2 personer, men da ser du hvor enkelt du kan tilpasse ditt antall spisende 😉

Pokè bowl

 • 250 gr Salma laks
 • 100 gr skrellet reker
 • 2 vårløk
 • 1/2 mango
 • 1 avokado
 • 1/2 agurk
 • Ris til 2 pers
 • Saft av 1/2 lime
 • Frisk koriander

Marinade

 • 1 ss riseddik
 • 1 ss sesamolje
 • 1 ss sriracha (chilisaus, evt Sambal oelek)
 • 3 ss soyasaus
 • 1 ss ristet sesamfrø

Dersom du ikke har ristet sesamfrø, foreslår jeg at du starter med det.

Legg de ferdig stekte sesamfrøene på papir mens du avkjøler.

Så da kan vi gå tilbake til marinaden vår 🙂 Bland alle ingrediensene i en litt stor bolle.

Skjær Salma i terninger og vårløk i tynne skiver. Ha dette i marinaden.

Kok ris

Og mens risen koker, kan du dele skrelle reker, skjære agurk i staver, dele opp avokado og mango. Jeg pleier noen ganger å bruke en mango-deler, som skjærer rundt stenen. Har du ikke det, bruker du en litt smal, skarp kniv og lar kniven følge langs stenen på begge sider, og på «kortsidene». Da sitter du igjen med kjøttet, som jeg deler opp sånn

Avokado deler du i skiver eller terninger – og klemmer over litt av limen for å beholde fargen.

Ok, er risen ferdig? Da setter vi sammen Pokè bowl’en vår 🙂

Ris i bunnen, og så fordeler du de øvrige ingrediensene utover skålen. Hell gjerne over resten av marinaden, strø over enda litt mer (ristet) sesamfrø og hakket frisk koriander 🙂

Her ser du èn med reker, og èn uten…godt begge deler altså!

Håper du fikk inspirasjon til å lage din versjon av Pokè bowl 🙂 Send meg gjerne en kommentar om hva du synes og liker best i din variant.

Tips!

 • Det er kun to elementer som jeg synes er viktig å følge av «regler» for denne retten. 1. Er at fisken er fersk…som i fersk. Og er du usikker på om du får tak i det….bruk Salmalaks. Det går også veldig fint å bruke andre fisketyper, du kan bruke kamskjell og annet skalldyr. Nå er vi i sesong, og tilbudet er kanskje lettere tilgjengelig enn ellers om året. 2. Er marinaden….den synes jeg er veldig viktig.
 • Srirachasaus er en sterk, søt og mild…ja, nettopp! Mild chilisaus. Om den er ukjent for deg, kan du lese litt om den her 🙂 Du får den både på Kiwi og Rema 1000, og sikker mange andre matbutikker. Men, om du ikke har, eller vil ha – kan du bytte ut med Sambal Oelek, som du ser på bildet av marinade-ingrediensene. Det var nemlig det jeg brukte siste gangen.
 • Det har hendt at jeg har laget mye marinade, og det gjør ingenting. Du kan ha den over som dressing….eller spare den i kjøleskapet. Den holder seg lenge i for eksempel glass med tett lokk.
 • Har du lyst til å sjekke andre rå-fisk-relaterte oppskrifter, finner du et lite utvalg her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *