Hurra 🙂 Nykålen har kommet! Javel da, for en liten stund siden kanskje, men jeg har ikke nytt den før nå… Noe av det jeg liker best sammen med nykål, er nakkekoteletter. Derfor er dagens; nakkekoteletter med hvitløksdampet nykål, også kalt sommerkål.
Jeg liker å bene ut kotelettene…lettere å steke synes jeg
For meg er nakkekoteletter med hvitløksdampet nykål en skikkelig hverdags-sommer rett 😉 Nettopp fordi vi kun har tilgang på denne gode kålen kun om sommeren. Kålen er veldig anvendelig, både i salater, på grillen og dampet. Så bruk den så ofte du kan…mens du kan!
Skal vi sette i gang? Ok, da gjør vi det!
Oppskriften er beregnet på 2 pers, men er enkel å halvere om du spiser alene, eller tilpasse ditt antall spisende 😉
Denne gangen har jeg valg stekte poteter for å få litt «crisp» i retten, og du starter isåfall med dem om du også ønsker det. Men først skal du få se hva du trenger.
Nakkekoteletter med hvitløksdampet nykål
- 2 stk nakkekoteletter
- Hvitløkspulver
- Salt
- Pepper
- Olje til steking
- 1 ss smør til steking
Hvitløksdampet nykål
- ca 300 gr nykål
- 50 gr smør
- 2 fedd hvitløk
- 1 ts salt
Stekte poteter
- 5 poteter
- 1-2 ss olivenolje
- Chilipulver
- Hvitløkspulver
- Salt
- Pepper
Sett stekeovnen på 200 grader, gjerne varmluft om du har…
Jeg sa vi skulle starte med potetene for de tar lengst tid. Som sagt, så gjort 🙂 Del potetene i litt store terninger, og kok dem i ca 10 minutter.
Hell av vannet og la de dampe litt, før du sprer dem utover stekebrettet. Ringle over litt olivenolje, og krydre.
Inn i ovnen i ca 20 minutter, før du skrur ovnen på over/undervarme og steker i ca 10 minutter sammen med kotelettene. (Det kommer jeg tilbake til straks 🙂 )
Sånn, da var poteter unnagjort! Da går vi løs på kotelettene. Jeg pleier å bene dem ut, fordi jeg synes det er enklere å få et jevnt stekeresultat. Da bruker jeg en litt myk, men skarp kniv – og lar kniven følge benet.
Nå kan vi krydre kotelettene og…..
….varme pannen med olje, ha i smør og vente til det har sluttet å bruse….og steke
Stek til kotelettene har fått fin farge og skorpe, og legg dem over i et ildfast fat. Vi venter med å putte dem i ovnen sammen med potetene til potetene har stått i ca 20 minutter.
Og da, da kan vi begynne med tilbehøret, nemlig dampet nykål.
Vi begynner med å grovdele hvitløken og knuse den lett med flatsiden på kniven.
Del kålen i serveringstykker. Fyll vann i en kjele til det når bunnen på en rist….for her skal det dampes 😉 Ha hvitløk, smør og salt i vannet og….
sett i risten.
Kok opp, og legg i nykålen, sett på lokk og la den dampe i ca 3-5 minutter – litt avhengig av hvor store bitene dine er.
Er kotelettene ferdige…..?
Og potetene?
Da er vi klare til å servere da vel?
Dressingen du ser på koteletten, er en ferdigkjøpt ramsløkaioli.
Vel bekommer, håper det smaker 🙂
Tips!
- Ramsløkaioli kan fint lages selv, men har ikke klart å skaffe meg noe ramsløk ennå 😉 Denne er kjøpt på Meny.
- Nykål, eller sommerkål om du vil, er faktisk en veldig sunn og kalorifattig grønnsak. Her kan du lese litt om du er interessert i hvorfor du fint kan og bør spise kål 😉
- Det er ikke nødvendig med stekte poteter, du kan godt servere kokte….eller andre former for stekte. Her kan du for eksempel finne oppskrift på Hvitløkspoteter.
- Og har du lyst til å sjekke ut andre kotelettoppskrifter, finner du variasjoner her.