Hva skal vi ha ... ?

Enkelt...sunt...lettvint...godt...?
Kjøtt Pastaretter

Pasta al forno

Pasta al forno – et veldig fjongt navn, ikke sant 😉 Men det betyr egentlig bare «pasta bakt i stekeovnen» Det er ikke lasagne, men likner litt 😉

Jeg så et matprogram med en italiensk dame (som jeg ikke husker navnet på). Men det kom ingen oppskrift, så jeg laget min pasta al forno etter hukommelsen. Retten inneholder pasta penne i stede for plater. Damen forklarte at det er viktig med pasta som er hul og har riller, slik at sausen smører og fester seg godt rundt overalt.

Det ble en utrolig god pastarett, så derfor har jeg lyst til å dele den med deg. Det er jo alltid kult med alternativer til det man vanligvis bruker. Synes ikke du også det?

Har du lyst til å bli med videre? Fint, da setter vi igang med oppskriften som er en ganske stor form. Denne kan du dele med 4, kanskje 5 personer, eller spare i kjøleskapet til senere. Det er deilig å ha ferdig mat til en dag du ikke er så innmari gira på å lage middag, ikke sant 😉

Dersom det blir en dag 2 med denne retten kan du jo bake noen gode baguetter å servere til

Ok, er du klar? Her har du oppskriften!

Pasta al forno

Kjøttsaus

  • 500 gr kjøttdeig
  • 1 gul løk
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 ss tomatpurè
  • 1 ts sukker
  • 1 ss oregano
  • 1 ts sambal oelek
  • 1 dl rødvin
  • 1 boks tomater (400 gr)
  • Salt
  • Pepper

Ostesaus

  • 2 ss smør
  • 2 ss hvetemel
  • 5 dl melk
  • 1 ts revet muskat
  • 100 gr revet ost
  • Salt
  • Pepper

Pasta

  • 200 gr pasta penne

Tilbehør

  • Parmesan – mengde er valgfritt
  • Basilikum

Du starter med å hakke løk og hvitløk

Fres mykt….

…..og tilsett romtemperert kjøttdeig, salt og pepper

La det steke til kjøttdeigen får litt farge, og tilsett så tomatpurè. La den frese med noen minutter, før du tilsetter…..

…..rødvin, sukker, oregano og sambal oelek

La det småkoke til alkoholduften forsvinner.

Det tar normalt rundt 5 minutter. Nå kan du la tomatene få bli med på moroa…

La alt småkoke i minimum 30 minutter, slik at alle smakene får satt seg. Og mens kjøttsausen koser seg, kan du begynne med ostesausen.

Smelt smør og rør inn hvetemel.

Spe med litt og litt romtemperert melk til du får en jevn og glatt saus. Smak til med salt, pepper og revet muskat. Tilsett nå ost

Sett ovnen på 200 grader

Mens ostesausen holdes varm, kan du nå koke pasta penne. Den skal kokes i ca 7 minutter for at den ikke skal bli overkokt når den besøker stekeovnen. Når pastaen er ferdig, la noe av vannet bli igjen i kjelen.

Bland 2/3 av kjøttsausen inn i pastaen.

Resten av kjøttsausen fordeler du i bunnen av en ildfast form.

Fordel utover, og ha over litt av ostesausen

Riv over parmesan og nykværnet pepper, før du legger på et lag med kjøtt- og pasta.

Riv over parmesan og kværnet pepper igjen. Fortsett slik til alt er brukt. Avslutt med revet ost….og nok et lag med revet parmesan og kværnet pepper

Sånn! Nå er det inn i ovnen i ca 30 minutter…..

Legg på basilikumblader, servèr og nyt 😉

Tips!

  • Dersom du heller ønsker vanlig lasagne, finner du oppskrift på det her.
  • Jeg har ikke oppgitt nøyaktig mengde parmesan, fordi du bare river direkte over hvert lag. Så det kan variere litt hvor mye man bruker. Den blir veldig kremete og god med parmesanlagene, så ikke kjip på dette 😉
  • Jeg hadde ikke nok melk til sausen, så jeg fylte bare på med litt vann. Derfor skal du ikke fortvile om du skulle mangler en desiliter eller så med melk. Du kan også erstatte noe av melken med fløte om du har det.
  • Dersom du har lyst til å servere retten med god bakst, (selv om det ikke er dag 2) kan du teste ut denne focaccia’en

4 Comment

    1. Ja, du har nok rett. Men den presenteres som en egen rett fordi det brukes pastaskruer i stede for lasagneplater. I tillegg lages den littepitt anderledes enn «vanlig» lasasgne 🙂

    2. Du tar litt feil, Lasagna er benevnelse for den type pasta som brukes dvs pasta plater på 175×85 mm,

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *