Hva skal vi ha ... ?

Enkelt...sunt...lettvint...godt...?
Fisk Risretter

Hjemmelaget sushi – laksenigiri

Dette er dagen hvor jeg skal fortelle om når min kjære lærte meg å lage hjemmelaget sushi – laksenigiri. Det er en første gang for alt, og jeg tenkte at her må jeg følge med. Gøy å lære nye ting vettu 😉

Jeg er veldig glad i sushi, men spiser stort sett kun laksenigiri….eller den med scampi. Så det er nok mannen min som er aller mest glad i sushi i denne heimen 😉 Jeg tror han kunne spist det hver dag…. det kunne ikke jeg!

Vet du forresten hva nigiri er?

Nigiri er de bitene som kun består av ris og fisk eller skalldyr

Så da vet du det!

Overraskelsen var stor da han kom hjem etter en handletur (med Salmalaks på handlelisten). Joda, Salma var med, men også ingredienser til sushi 🙂 Den så jeg ikke komme!

Ok, her skal jeg, som sagt, få lære noe nytt! Jeg satte meg til å lese på sushiris pakken om hvordan man tar dette videre. Og vet du hva? Det er ikke så vanskelig som man skulle tro. Det er klart, vi laget kun nigiri, som jo ikke er av det mest avanserte innen sushi da. Men nå er det kun det jeg er glad i, så min sushi-kjærlighet ble iallefall ivaretatt……av en omtenksom mann 😉

Det som overrasket meg aller mest med hjemmelaget sushi – laksenigiri, var at det smakte aldeles nydelig…mye bedre enn de ferdigkjøpte jeg har smakt til nå. Så det er virkelig vel verd å forsøke folkens!

Lyst til å se fortsettelsen? Ok, da sier vi det sånn!

Hjemmelaget sushi – laksenigiri

 • 1/2 Salmalaks (190 gr)
 • 12 kokte reker eller 6 kokte scampi
 • 250 gr sushi ris
 • 3,5 dl vann

Lake til risen

 • 5 ss riseddik (10 ss)
 • 1 ts salt (2 ts)
 • (1 ts sukker)

Tilbehør

 • Wasabi paste
 • Sushi ginger, syltet ingefær
 • Soyasaus
 • Ristet sesamfrø
 • Koriander, evt litt vårløk

OBS!

Det er litt forskjell på hvilken type riseddik du velger. Noen er det sukker i, slik som denne, andre har det ikke. Har du en uten, tilsett som beskrevet over.

Fordi min mann har laget dette tidligere, kjenner han smakene godt. Han synes mengden lake er altfor lite, så vi laget dobbel porsjon og brukte 7 ss ferdig lake i vår oppskrift.

Ok, da setter vi i gang. Denne gangen skal råvaren holde seg i kjøleskapet til du skal skjære den opp – altså laksen. Det er enklere å håndtere den kald.

Her er stegene for koking av sushi ris:
 1. Ha ris og kaldt vann i en kjele og kok opp under lokk.
 2. Skru så ned varmen på det laveste og la det koke i 10 minutter under lokk
 3. Skru av varmen og la kjelen fortsatt stå på platen under lokk i 15 minutter.
IKKE TA AV LOKKET UNDER DISSE 15 MIN!

Når risen nærmer seg ferdig, koker du opp riseddik og salt (evt sukker).

Øs forsiktig eddikblandingen over risen og bland sammen. La risen stå å avkjøle seg litt.

I mellomtiden kan du riste sesamfrø hvis du ikke har det ferdig fra før……

……og ha frøene over på kjøkkenpapir for avkjøling

Da kan vi skjære laksen i skiver….

….mens rekene får et lite snitt i den tykkeste delen, slik at det blir litt enklere å legge på risen

Nå skal vi sette sammen nigiri’en. Ha bittelitt wasabi i en skål sammen med bittelitt vann.

En bolle med vann til å fukte hendene underveis er kjekt. Det er lettere å forme risen med fuktige hender. Bruk en spiseskje til å forme avlange ris boller. Klem litt fast rund bollene, slik at det fester seg

Pensle litt med wasabi og vann,…..før du legger på fisk eller skalldyr

Da er det bare å finne frem det du måtte ønske av tilbehør – og nyte dine egne, hjemmelagede lakse- eller rekenigiri 🙂

Håper det smaker deg like godt som det smakte meg – lykke til 🙂

Tips!

 • Er du glad i scampi, kan du kjøpe rå som du steker selv. De rå scampien jeg har brukt tidligere, er helt innenfor å bruke til dette. Jeg anbefaler å tine dem i kjøleskap over natten. Så skreller du og tørker dem godt – før de får en lynrask omgang i pannen sammen med litt finhakket hvitløk og chili. Her ser du en av typene jeg pleier å bruke.
 • Men, du kan også gjøre det enda enklere, kjøp ferdigkokte! De kan brukes som de er. Dette er en variant jeg har brukt flere ganger, som du godt kan prøve til din sushi.
 • Men, dersom du etter å ha lest oppskriften, har lyst på noe annet innen temaet; rå fisk, kan du sjekke ut oppskriften min på lakse sashimi her. Det er en rett med mer grønnsaker, men uten ris. Den har en kjempegod saus til, Ponzusaus, som du også finner oppskrift på der.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *