Er det ikke egentlig tid for å bake litt? Lenge siden sist føler jeg. Dessuten har jeg lenge hatt lyst til å dele disse kjempegode rundstykkene som kalles frokostrundstykker. Litt usikker på hvorfor de heter det, men et navn skal de vel ha 😉 Uansett, jeg fant altså frokostrundstykker hos en jeg følger på Instagram, @heidisboble. Hun har også en blogg som også heter https://heidisboble.no/ Jeg finner ofte inspirasjon hos henne 🙂 Så altså, på denne dagen baker vi hennes frokostrundstykker!
De er veldig enkle å lage, så her er det ikke rom for nøling 😉
De heter frokostrundstykker, men er supergode som tilbehør…
Og da mener jeg til for eksempel lasagne, supper, gryter… og da smaker det også veldig godt med en hvitløksaioli til. Så derfor skal du få oppskrift på nettopp det også!
Da tenkte jeg at vi kan begynne med å sette deigen til frokostrundstykkene, og så lager vi hvitløksaioli mens den hever – ok? Da sier vi det sånn 🙂
Frokostrundstykker
- 8-10 dl hvetemel
- 50 gr smør
- 1 pk tørrgjær
- 1 ts sukker
- 1 ts salt
- 2 dl vann
- 2 dl melk
- Sesamfrø, gresskarskjerner eller solsikkefrø (valgfritt, men godt 😉 )
Jeg skriver 8-10 dl mel fordi oppskriften opprinnelig sier 8, men det var behov for nærmere 10. Så mål opp 8, men fyll på til du får en myk deig som henger sammen.
Så tilbake til fremgangsmåten.
Varm melk og vann, og smelt i smøret. Bland alt det tørre og væsken i en kjøkkenmaskin. Elt i ca 10 minutter.
Hev deigen i ca 45 minutter, til dobbel størrelse (og vel så det 😉 )
Sett ovnen på 225 grader
Kna sammen deigen….
…..og kjevle den til et rektangel (ca 🙂 ) og del i to
Brett hver av delene inn mot midten på langs….
Pensle med vann langs kanten og brett over. Del i passe store boller….jeg fikk 14 stk
Etterheves i 25 minutter. Strø over frø dersom du ønsker det, og stek i ca 10 min
Dett var dett! Da lager vi hvitløksaioli.
Hvitløksaioli
- 2 eggeplommer
- 2 ss vann
- 2 ts Dijonsennep
- 2 ts hvitvinseddik
- 2 dl rapsolje
- 1 fedd hvitløk
- Smak til med salt og pepper
Ta eggene ut av kjøleskapet. De gjør seg best, som så mye annet, romtemperert.
Ha alle ingrediensene, bortsett fra oljen, i en stavmikser-beholder.
Sett stavmikseren i beholderen og hell oljen forsiktig over
Start stavmikseren mens den er godt plassert i bunnen. Når du ser at det begynner å endre konsistens – drar du stavmikseren forsiktig oppover til alt er blandet.
Nå kan du tilsett presset hvitløk og smake til med salt og pepper. Voila 🙂
Nå har du et flott utgangspunkt; med tilbehør til både spekemat, sjømat, salater, gratenger eller hva som måtte passe i disse dager. Oppskriftene passer like godt til vintermat som sommermat 😉
Tips!
- Denne aiolien kan også tilsettes annet krydder om du ønsker det. Litt chili kanskje? Eller kryddergrønt, og du kan også droppe hvitløken. Her bestemmer du helt selv hvordan du vil den skal smake.
- Du finner flere dressinger under kategorien Sauser/dressinger om du har lyst til å se hva mer som finnes.
- De heter frokostrundstykker, men de er utrolig gode som tilbehør…til nesten hva som helst, så ikke se deg blind på navnet.
- Ønsker du å sjekke ut andre bakevarer som også egner seg som tilbehør, kan du ta en titt på disse!