Hva skal vi ha ... ?

Enkelt...sunt...lettvint...godt...?
Kjøtt Sauser/dressinger

Kjøttboller i fløtesaus

Jeg var i Sverige her om dagen, og ble nok litt inspirert da. Så hos meg ble det altså kjøttboller i fløtesaus 🙂

Disse kjøttbollene kan du servere enten som jeg gjør i dag, med poteter og fløtesaus, eller i en tomatsaus sammen med pasta. De er ganske milde på smak, slik at her kan du la tilbehøret bestemme. Det er riktignok litt chili i dem, men lite nok til at du kun aner det.

Men ting går ikke alltid etter planen.

Når man ikke er helt tilstede i hva man gjør….

Joda, der har du meg denne dagen! Det var en litt dårlig dag, sånn kroppslig sett, og jeg var litt ute av fokus.

Når jeg lager farse av kjøttdeig, pleier jeg å kjøre den i kjøkkenmaskin med litt salt aller først. Slik at det blir en seig og god deig. Det gjorde jeg. Men så skar det seg, jeg glemte to vesentlige elementer for å lage kjøttboller/kaker. Smak til deigen, og stek en prøvebolle/kake. Det gjorde jeg ikke! Og det var jo smart da, all den tid jeg ikke hadde krydret deigen med salt og pepper 🙁

Så pepper og saltbøssen fikk kjørt seg under denne middagen altså 🙂 🙂

Så husk å steke en prøvebolle!

Det er til dels en restemiddag, fordi jeg hadde en skvett brun saus i fryser’n. Denne gjorde jeg enkelt om til en fløtesaus, bare vent og se 😉

Oppskriften gir deg ca 40 stk kjøttboller, men selvfølgelig litt avhengig av hvor store du lager dem.

Kjøttbollene er supre å fryse….

Så ikke tenk at oppskriften er for stor. For når du først er i gang, er det like greit å lage litt slik at du har til senere. Og vi skal gjøre det så enkelt som mulig, ok? Derfor:

Sett stekeovnen på 200 grader

Her ser du hva vi skal bruke i kjøttbollene våre:

  • 500 gr kjøttdeig
  • 1/2 ts salt
  • 1 gul løk
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 ts Sambal Oelek (chilisalsa)
  • 1 ss oregano
  • 2 egg
  • 1/2 dl strøkavring
  • 1/2 dl farris eller vann
  • Salt
  • Pepper

En annen ting jeg gjør når jeg skal lage farse av et eller annet slag, er å kjøre løk og hvitløk i en blender. Det bidrar til fuktighet i deigen…..og så er det veldig lettvint da 😉

Så her skreller og grovdeler vi løk og hvitløk, og kjører opp til en mos

Nå kan vi ha kjøttdeig og salt i en kjøkkenmaskin og la den gå til deigen blir seig og fin

Du kan gjøre det for hånd også, men det tar litt tid og krefter. Nuvel, ha i alle ingrediensene…….

og kjør litt videre, evt bland med håndkraft 🙂

Sånn! Og som jeg har nevnt tidligere, liker jeg å lage boller (og kaker) ferdig, legge dem på en fuktet skjærefjøl. Men denne gangen har jeg ikke tenkt å bruke stekepannen, så nå fikk de ligge på stekebrett med bakepapir. Jeg har nemlig tenkt å steke i stekeovnen i dag! Jeg synes det er praktisk når det er så mange boller som skal stekes 😉

Inn i ovnen i ca 15-20 minutter.

Om de ikke er gjennomstekt, gjør ikke det noe. De skal surre litt videre i saus vettu 😉

Og så til sausen da.

Jeg hadde som sagt litt brun saus i fryser’n, men her er èn av mine oppskrifter på brun saus – som er base for min fløtesaus.

  • 2 ss smør
  • 1/4 løk (gul eller rød)
  • 1 fedd hvitløk
  • 2 ss hvetemel
  • 5 dl kjøttbuljong eller kraft
  • 1 ts Dijonsennep
  • Salt
  • Pepper

Smelt smør og ha i hakket løk og hvitløk. Surr det mykt.

Tilsett hvetemel….

…..og la det brune seg på middels varme. Når jevningen er brun, spe med varm buljong eller kraft, og smak til med Dijonsennep, salt og pepper.

Det går som sagt veldig fint å fryse saus. Så om du ikke trenger så mye i dag, kan du følge resten av oppskriften til min fløtesaus. Og da skal du ha

  • 2,5 dl brun saus
  • 2,5 dl fløte
  • 2 skiver brunost

Og dett var dett 🙂

Vi serverer altså kjøttboller i fløtesaus, med kokte poteter, grønnsaker og tyttebærsyltetøy 🙂

Bon appetit!

Tips!

  • Dersom du ønsker det, steker du kjøttbollene i stekepanne på middels varme til de får fin farge, Men husk at de skal videre i sausen, så det er ikke så viktig at de er gjennomstekt.
  • En av grunnene til at det gikk så salt-galt for meg denne gangen, var at jeg brukte kjøttdeig fra Sverige. Det finnes ikke snev av salt i kjøttdeigen der, slik at resultatet ble enda verre enn om kjøttdeigen var norsk. Så husk det om du bruker svensk kjøttdeig 😉
  • Har du kanskje lyst på kjøttkaker i stedet? Eller en annen brun saus? Da finner du det her.
  • Sambal Oelek er en chilisalsa. Jeg kjøper den rett som det er på Rema1000, men alle de vanlige matvarebutikkene har den. Og den ser slik ut

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *