Hva tenker du? Lyst til å prøve en hjemmelaget Italiensk pizza?
Disse variantene av Italiensk pizza er kjøttfrie, så du kan godt tenke på dem som et utgangspunkt. For det er ikke mer komplisert enn at du legger på litt skinke, kjøtt, kjøttboller, pølse eller hva du måtte ønske eller ha – om det er det du har lyst på.
På siden «Om meg» har jeg nevnt at jeg har en revmatisk sykdom. Fordi det å være kroniker faktisk gir meg noen begrensninger, er jeg litt avhengig av å planlegg og legge til rette. For eksempel:
Visste du at du kan lage en pizzadeig helt ferdig – og putte i kjøleskapet til senere?
Det går nemlig helt fint 🙂 Jeg har gjort det tidligere, og gjorde det igjen denne gangen. For når man er kroniker, kan formen svinge fra dag til dag, og da vet du ikke alltid hva du vil orke i morgen.
Derfor hender det at jeg på gode dager, lager opp litt forskjellig, slik at jeg har til eventuelle dårligere dager.
Jeg velger å bruke den muligheten for å få gjort ting jeg ønsker 🙂 For meg er det en naturlig ting å fokusere på muligheter, fremfor begrensninger. Det er jo så mye jeg har lyst til å gjøre, så da er det om å gjøre å legge til rette for det 😉
Hvordan gjør du det? Tilrettelegger du for dårligere dager?
Men altså, dagen etter at jeg hadde laget disse to pizzaene, hadde jeg igjen både deig til bunnen og tomatsaus.
Da laget jeg en ny variant; skinke og løk. (Hadde fortsatt lyst på pizza nemlig 😉 )
Det ble jo da en mer klassisk variant, og ble seende slik ut
Å jada, smakte veldig godt den også!
Men, skal vi pense tilbake til å lage Italiensk pizza?
Oppskrift på pizzadeigen er til en vanlig størrelse – stekeplate størrelse.
Pizzabunn
- 320 gram Tipo 0 eller 00
- 3/4 ts salt
- 1/2 pose tørrgjær
- 2 ss olje
- 2 dl lunkent vann
Bland alt i en bolle og elt deigen i kjøkkenmaskin hvis du har det – ca 5 minutter. Deigen skal være litt løs/myk så juster med vann om det behøves. Sett til heving på et lunt sted i minimum 20 minutter, men gjerne ca 40-45 minutter.
Sett ovnen på 250 grader
Bruk gjerne varmluft med undervarme om du har. Har du ikke det, kan sette inn brettet til oppvarming mens du kjevler deigen klar til bruk. Da legger du den ferdig kjevlede bunnen på bakepapiret, slik at du kan dra den over på det varme brettet etterpå. Og så legger du på fyllet da.
Da står tomatsaus for tur!
Mens deigen hever, kan vi lage pizzasausen. Jeg har jo laget èn pizza med pesto og èn med tomatsaus.
Varianten med pesto
- 2 ss pesto
- 5-6 cherrytomater
- 1 mozzarella
- Noen blader basilikum
Varianten med tomatsaus
- 2 ss tomatsaus
- 50-100 gr revet ost
- Noen blader basilikum
Tomatsausen jeg har brukt denne gangen, skal vi lage nå, men her har du oppskrift på pesto.
Èn eller flere pizza’er – ditt valg 🙂
Det er ikke sikkert du orker eller ønsker å lage to forskjellige typer Italiensk pizza, og da velger du deg selvfølgelig den du har mest lyst på 😉 Den andre varianten kan du teste ut senere!
Ok, er du klar for tomatsaus?
Tomatsaus
- 1 boks tomater
- 1 fedd hvitløk
- 1 gul løk
- 1 ts sukker
- 1 ss tomatpurè
- 1-2 ss oregano
- 1 neve friske basilikumblader
Du starter med å hakke løk og hvitløk. Det er ikke så nøye om det er så finhakket nå, for sausen skal stavmikses.
Varm olje i en kjele og fres løk og hvitløk mykt. Tilsett tomatpurè, sukker og oregano. Den trenger litt sukker for å runde av sausen litt….hvis du lurte 😉
Bland og fres alt godt sammen.
Vi vil ha bort den litt «rå» smaken på tomatpureèn, så gi den et par minutter
Nå tilsetter du tomatene og rett før sausen er ferdig tilsetter du basilikum, og lar sausen småkoke og…..
…..småkoke til alle smakene har fått satt seg. Hvis du har tid, gjerne 30-45 minutter. Men den kan naturligvis brukes med èn gang også. Bruk stavmikser på sausen. Du vil se, foruten å bli glatt og fin, at den skifter litt farge. Den blir liksom mer orange – og så er den klar 🙂
Jeg liker å gjøre klart alt som kan gjøres; som å måle opp, rive, skjære… da glir arbeidet så mye enklere. Så nå river du ost og deler opp mozzarella’en du skal bruke.
Da går du løs på deigen! Når deigen er ferdig hevet, er den luftig og fin…..og god å jobbe med 🙂
Kjevle deigen i de emnene du ønsker. Enten du vil ha èn stor, eller flere små. Jeg har altså delt deigen i tre. Først i to. Så delte jeg den ene halve i to små, og den andre halve sparte jeg til senere.
Finn frem stekeplate med bakepapir og start med å legge på saus og-/eller pesto, og den toppingen du ønsker.
Stekes i 10-15 minutter
Da er du klar til å servere tenker jeg! Håper det smaker 🙂
Tips!
- Hvis du ønsker å sjekke ut andre alternativ til disse pizza variantene, kan du finner det her.
- Det smaker veldig godt med hvitløksdressing til pizza, og du finner oppskrift på det her.
- Til pizzadeigen bruker jeg som regel olivenolje. Men, den må være god og ikke for skarp i smaken. Da er det bedre å bruke en litt mer nøytral olje, som for eksempel rapsolje eller liknende.
- Tipo 0 eller 00, er å få kjøpt i de aller fleste matvarebutikker. Jeg kjøper ofte Tipo 0 på Rema1000….fordi det er lett tilgjengelig 🙂 Men de har det også på både Kiwi og Meny.
- Her kan du lese om hvorfor du skal bruke pizzamelet Tipo 0 eller 00.
- Dersom du ønsker å toppe pizza med kjøtt eller sopp, kan det være lurt å steke det litt først. Litt avhengig av hva slags kjøtt du bruker. Indrefilèt trenger ikke forhåndsteking, men igjen, avhenger av hvordan du liker kjøttet stekt. Soppen smaker mer om du steker den i litt smør med salt og pepper før den brukes som topping.