Denne deigen bruker jeg enten jeg skal lage vanlige boller, skoleboller, kanelsnurrer – tja, alle former for boller. Så du kan like gjerne sette deg inn i denne oppskriften først som sist 😉 Men denne gangen altså; fastelavnsboller!
Vet du hvorfor vi feirer fastelaven?
Fastelaven heter for det første egentlig fastelavn, og betyr «kvelden før fasten». Opprinnelig betegnet fastelavn, kvelden før askeonsdag – hvor den romersk-katolske kirken innledet fasteperiode på 40 dager før påske.
Fastelavnsboller er rester etter denne skikken – hvor det skulle spises godt før man innledet faste. Make sense? Men nå får det være nok med historietime 🙂
Vi går rett til oppskriften vi, så kan du heller lese mer historie mens deigen hever 😉
Denne gangen delte jeg deigen i to, for å lage både fastelavnsboller og kanelsnurrer. Kjekt å ha!
Denne oppskriften gir oss 10 stk fastelavnsboller og 16 stk kanelsnurrer.
Fastelavnsboller og kanelsnurrer
- 1 kg hvetemel
- 1,5 dl sukker
- 150 gr smør
- 6 dl melk
- 1/2 ts salt
- 2 ts kardemomme
- 1 pk tørrgjær
Smørkrem til kanelsnurrer
- 100 gr smør, romtemperert
- 2 ts sukker
- 2 ts kanel
En annen ting som også er veldig godt til både boller og kanelsnurrer, er hjemmelaget karamellsaus. Og det tar ikke lang tid, eller er vanskelig å lage – så anbefaler deg å teste.
Her finner du oppskrift på en riktig så god en 🙂
Nuvel, tilbake til baksten vår.
Du kan starte med å måle opp melk, sukker og smør – og la dette varme, smelte i en kjele mens du måler opp resten.
Bland sammen alt det tørre…..
……..og tilsett melkeblandingen. Den bør ikke være altfor varm. Men jeg har erfart at mer enn 37 grader, går helt fint. Så den kan godt være litt mer enn lunken.
Jeg vet ikke om du har kjøkkenmaskin, men om du har, la den gå i ca 10 minutter.
Deigen er litt løs, men det er bare fint. Du kan heller tilsette, litt forsiktig, mel under utbakingen. Sett deigen til heving i ca 45 minutter. (Min stod faktisk i nærmere 1 time denne gangen – gikk helt fint det også) Jeg sprayer ofte litt plastfolie med formfett før jeg legger den over bollen. Da henger ikke deigen fast når den er ferdig.
Mens deigen hever, kan du lage smørkremen. Den bør nå være romtemperert, slik at den er lett å røre sammen.
Ha smøret i en liten bolle og tilsett sukker og kanel – og rør godt sammen.
Sett ovnen på 225 grader
Og så er det på tide å bake ut. Kna deigen sammen. Jeg bruker et gammelt Tupperware bakeunderlag, som gjør at jeg faktisk sjelden trenger mel når jeg baker ut. Og så bruker jeg en spatel for å kna deigen sammen. Praktisk!
Del deigen i to hvis du ønsker flere bolletyper
Så former jeg den ene delen til fastelavnsboller….
…..legger dem i en ildfast form med bakepapir, og setter til etterheving i ca 30 minutter. Legg over et kjøkkenhåndkle.
Den neste delen, kjevler jeg ut i et rektangel.
Smør smørkrem utover, men ikke la den gå helt ut langs kanten som er lengst borte. Da tyter bare mye av smørkremen ut når du ruller den sammen.
Så ruller du så stramt du kan, fra deg, til du får en pølse
Bruk gjerne en plastspatel for å dele opp i skiver…
…..og legg på stekebrett med bakepapir, og sett til etterheving sammen med de andre bollene – altså i ca 30 minutter
Nå er bollene ferdig hevet….
…..og er klare for stekovnen, ca 12 minutter midt i ovnen på over og undervarme.
Du verden som det dufter…..nesten rart at man ikke baker hver dag. The smell is to kill for 😉
Til fastelavnsboller lager vi nå litt krem, deler bollene i to……
……strør over litt melis…..og NYTER 🙂
Eller….. ja takk, begge deler 😉 Kanelsnurrer med salt karamell!
Uansett hva du velger å bake, ønsker jeg deg en fin fastelavn feiring 🙂
Tips!
- Bakematten jeg bruker er veldig gammel, og for meg er den helt uvurderlig. Alt bakearbeid går så mye enklere med den. Min ble kjøpt gjennom Tupperware for maaaange år siden. Men jeg har sjekket og de finnes i veldig mange butikker. Blant annet på IKEA Jeg er ikke sikker på hvordan de er laget i dag, men jeg må ha en vår klut under for at den ikke skal gli – men da fungerer den til gjengjeld helt fantastisk 🙂
- Den plastspatelen jeg bruker, kjøpte jeg på Clas Ohlsson i sin tid, og er veldig praktisk. Ikke lager den riper , hverken i bakematten eller på benk. Og jeg bruker den også til å skrape ut av boller. Flott redskap!