Hva skal vi ha ... ?

Enkelt...sunt...lettvint...godt...?
Kjøtt

Boeuf Bourguignon

Dette er en solid og kraftig klassisk gryte fra Frankrike, med det vanskelige navnet Boeuf Bourguignon 🙂 Jeg har aldri klart å uttale det, og har avfunnet meg med det 😉 Men, den smaker veldig godt, så da får heller språkproblemer bare være! Og det fine med den, er at den egner seg godt til å lage på forhånd – dersom du for eksempel skal ha gjester.

Fancy og vanskelig navn, men er den vanskelig å lage?

Nei, det er den ikke! Boeuf Bourguignon har heller ikke så veldig mange ingredienser, og mye av det har du nok allerede fra før. Bare se her.

Oppskriften er til 2 personer, men veldig enkelt å doble, tripple…..

Boeuf Bourguignon

  • 400 gr storfekjøtt som høyrygg eller bog uten ben.
  • 1 ss smør
  • 1,5 dl kjøttbuljong eller kraft om du har
  • 2 dl rødvin
  • 1 laurbærblad
  • 1 ts tørket timian
  • 5 stk sjalottløk
  • 1-2 gulrøtter
  • 100 gr sopp
  • 100 gr bacon
  • 1 neve frisk persille
Jeg hadde indrefilèt som måtte brukes – og tilpasser da bare trekketiden

Jeg serverer denne gryta sammen med en enkel potetmos, og dette er hva du trenger:

Potetmos

  • 500 gr poteter
  • 1,5 dl melk
  • 2 fedd hvitløk
  • 2 ss smør

Men vi starter med gryta, og fikser potetmos mens kjøttet skal trekke.

Vi skreller gulrot og skjærer dem i litt grove staver, mens sjalottløken kun skal skrelles og brukes hele.

Så deler vi kjøttet i litt grove biter…..

…..og steker i litt varm panne til kjøttet får fin brunfarge

Ha kjøttet over i en gryte og ha over buljong/kraft, rødvin, timian og laurbærblad, og la det trekke i ca 1,5 time

Del sopp og bacon i biter og stek til det får farge. Sett til side.

Når det er ca 30 minutter igjen av trekketiden, tilsetter du løk og gulrøtter. Sopp og bacon får delta rett før servering.

Da er vi klare for potetmos!

Skrell og del potetene i små terninger, og kok møre uten salt i vannet. Salt i vannet gjør at mosen blir seig.

Mens potetene koker, varmer du opp melken sammen med smør og presset hvitløk.

Hell vannet av potetene, og mos med en slik moser.

Tilsett den varme melkeblandingen og bland godt.

Og ønsker du en luftig og fin mos – bruker du nå en ballongvisp. Tilsett litt mer melk eller smør om du synes den er for fast.

Visp den godt – og den blir såååå luftig og fin 🙂

Dersom kjøttet er ferdig trukket, gulrøtter og løk er med, da er din Boeuf Bourguignon klar til servering 🙂

Håper det smaker 🙂

Tips!

  • Det går fint an å bruke annet kjøtt også. Jeg hadde indrefilèt som måtte brukes, og tok da bare hensyn til dette når det gjaldt trekketid. Den fikk bare i underkant av 1 time.
  • Har du heller lyst på noen andre kjøttretter, finner du et utvalg her.
  • Dersom du ikke har lyst på, eller er så glad i potetmos, går det helt fint å servere kokte poteter, rotmos, ris, godt brød – ja det du måtte foretrekke. Min samboer er ikke så glad i mos, så han fikk faktisk ris til denne 😉 Og ønsker du godt brød til, finner du oppskrift på enkle Franske baguetter her.
  • Synes du det er best med grovbakst, finner du et kjempegodt og enkelt, eltefritt brød her. Men da anbefaler jeg deg også å sjekke siden til matpaabordet.no Hun har satset stort i det siste på enkle, eltefrie bakevarer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.