Hva skal vi ha ... ?

Enkelt...sunt...lettvint...godt...?
Kjøttfritt

Restemiddag på grønnsaker – er du med?

Grønnsaksform med focaccia – perfekt restemiddag

Det er sånn at innimellom har jeg kjøpt inn masse forskjellige grønnsaker i løpet av en uke. Det er ikke alltid jeg får brukt alt. Da er det kult å kunne bruke det til noe….ja, hva skal jeg si….miljøvennlig? I tiden? kjøttfritt ??? Eller bare rett og slett bruke det opp; altså restemiddag på grønnsaker!

Nå skal det sies at èn av oss i denne husstanden ikke er så kjempeglad i kjøttfrie retter. Men, det klages aldrig! Så det er relativt enkelt for meg å få teste og eksperimentere med litt forskjellig… det er jo bra….for meg 🙂 Og i dag ble en slik dag. Det ble restemiddag på grønnsaker 🙂 Derfor forsøkte jeg å gjøre det «godt igjen» ved å lage, og servere focaccia til denne retten 😉 Den kommer på et senere tidspunkt, men i mellomtiden kan du sjekke ut en variant hos matprat.no.

Uansett er det mye fokus på å spise mindre kjøtt. Det er jo vel og bra. De fleste av oss har sikker bare godt av det. Men, jeg beklager å måtte si at jeg ikke har kjøttskam!

Kjøttskam – bra eller dårlig?

Ikke vet jeg. Hva tenker du? Kjøttskam er et nytt uttrykk (så vidt jeg vet da 😉 ) og beskriver ganske godt det jeg hører mange føler på. I denne heimen spiser vi kjøtt. Riktignok ikke så ofte som før. Og jeg er usikker på om vi (eller jeg da 🙂 ) er preget av ytre påvirkninger, eller som jeg tror; vi synes rett og slett det er godt med kylling og fisk 🙂 Det er så mange lettvinte løsninger med de ingrediensene! Så det blir ofte det på ukedagene (noen ganger i helgen også når jeg tenker meg om….)

Jeg liker kjøtt jeg…

For jeg er også veldig glad i en god biff eller en perfekt marmorert entrecote. Og det er jeg ikke alene om her hjemme 😉 Så da spiser vi det når den lysten kommer over oss!

Nuvel – nok om det! Dette blir ingen konkret oppskrift, fordi det kun er snakk om å bruke opp. Og jeg antar at du ikke har akkurat det samme som meg i kjøleskapet 😉 Men ideen er bare å få brukt opp, så i dag lager vi restemiddag på grønnsaker. Og når du ser hva jeg har i denne formen, skjønner du at du helt skruppelløst kan bruke det du måtte ha.

Finn frem alt du har i grønnsaksskuffen og bli med å lage restemiddag på grønnsaker

Kanskje trenger du bare lese dette innlegget, og så får du en egen ide om hva og hvordan du har lyst til å gjøre det 😉

Men her er altså hva jeg har hatt i denne grønnsaksformen.

Grønnsaksform med foccacia

Dette ble en stor porsjon, så ikke tenk så mye på mengden jeg har brukt. Tenk din egen familie, kanskje du klarer deg med mindre.

 • 1 søtpotet
 • 1 gulrot
 • 2 vårløk
 • 1/2 persillerot
 • 2 stk sjampinjong
 • 1/2 gul løk
 • 4 fedd hvitløk
 • 1 rød chili
 • 1/4 rød løk
 • 150 gr spinat
 • 100 gr ferdig snittet kål
 • 1 boks kikerter
 • 2 ss oregano
 • 1 ts honning
 • 1 ss tomatpure
 • 1 boks tomat
 • 1 dl rødvin
 • 1 dl vann
 • 50 gr revet parmesam
 • Salt
 • Pepper
 • 100 gr revet ost til toppen

Skal vi bare sette i gang da?

Grønnsakene og ost

Jeg starter med å dele og hakke opp alt sammen – først løk, hvitløk og chili

Så alle de «harde» grønnsakene

Gulrot, søtpotet, persillerot, sjampinjong og vårløk

Planen nå er å frese og så koke alle grønnsakene sammen, før de går i ovnen. Og da begynner jeg med løk, hvitløk og chili.

Jeg tar utgangspunkt i en slags tomatsaus-tanke når jeg lager denne. Så ha det litt i bakhodet.

Mens jeg har finhakket 2 av de 4 hvitløksfeddene, lot jeg de 2 siste være grovdelt. sammen med den lille resten av rødløk jeg hadde.

Så finner vi frem en stor panne eller kjele, og freser løk, hvitløk og chili.

Når dette er litt mykt etter et par minutter, tilsetter du de grønnsakene som tar lengst tid. (gulrot, søtpotet, alle former for potet- og rotgrønnsaker du måtte ha) Ha over oregano, salt, pepper, honning og tomatpure og surr i i vei.

Rotgrønnsaker

Nå tilsetter jeg kål, hvit- og rødløkbiter, og lar det surre med et par minutter

Kål, rød- og hvitløksbiter

Surr sammen i ytterligere et par minutter, og så tilsetter du sopp (om du har)

Nå med sopp

Bland det inn og ha i våløk – og surr videre 🙂

Dersom du ønsker å følge noe av det jeg har gjort, tilsetter du nå vinen slik at vi får kokt ut alkoholen. Det tar kun et par minutter det også!

Sånn, nå kan tomatboksen få delta, og skyll boksen i gryta med 1 dl vann – og kok videre i 4-5 minutter

Nå tilsetter jeg i rask rekkefølge skylte kikerter……

…… spinat …….

……. og parmesan.

Bland forsiktig (og godt) og når spinaten har falt sammen, er den klar for å ovnen.

Ha den over i en ildfast form, strø over ost og sett i ovnen på 200 grader i ca 30 minutter.

Da skulle det nærme seg servering da 😉

Vel bekomme!

Tips!

 • Du kan som sagt bruke det du har for å lage en grønnsaksform. Men det eneste du skal tenkte på når du forbereder er; start med å frese løk, hvitløk og chili om du bruker det, og gå deretter videre med de «hardeste» grønnsakene først. Deretter ut fra hvor lang tid de forskjellige grønnsakene trenger for å bli ferdig.
 • Du kan servere en grønnsaksform som den er, eller som tilbehør til for eksempel kylling
 • Har du lyst til å sjekke ut andre kjøttfrie oppskrifter, finner du det her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *