Hva skal vi ha ... ?

Enkelt...sunt...lettvint...godt...?
Bakst Sauser/dressinger

Focaccia og pesto

Tilbehør som passer til så mangt

Jeg liker å ha focaccia i fryser’n og litt pesto i kjøleskapet! Det finnes så mange anledninger hvor behovet for en eller begge, dukker opp. Focaccia i fryser holder seg jo naturlig nok lenge. Men det gjør pesto i kjøleskap også 😉 Jeg bruker ikke pesto hver dag, men den får bo i kjøleskapet helt til jeg har brukt den opp. Og det varierer veldig hvor lang tid det tar. Så du kan trygt lage en porsjon pesto, selv om du ikke ser for deg hvor ofte du vil få brukt for den. Jeg bruker, naturlig nok, oftere pesto om jeg har den i kjøleskapet og da er jeg veldig glad den er der!

Hva kan jeg bruke pesto til?

Jeg bruker den ofte som saus dersom jeg ikke har noe annet en dag. Eller i steden for ketchup/tomatsaus om jeg får lyst på et ostesmørbrød. Det er sååå godt til ostesmørbrød altså! Og du kan ha den på pizza, enten som bunnsaus eller som topping. For ikke å snakke om til hvit fisk, helt nydelig! Den passer til nesten alle stekte kyllingretter – så her er det bare å lage 😉 Trenger du flere argumenter? Ikke det, neivel, da starter vi da. Og det gjør vi med focaccia!

Denne oppskriften er til en liten ildfast form, men kan fint dobles til langpanne form.

Focaccia

 • 500 gr hvetemel
 • 3/4 ts salt (altså litt mer enn 1/2 og litt mindre enn 1 🙂 )
 • 1/2 ts sukker
 • 1/2 pose tørrgjær
 • 1 dl olivenolje
 • 3 dl lunkent vann
 • 2 ss olivenolje til toppen
 • 2 ts flaksalt til toppen
 • 2 ts oregano til toppen

Bland alle ingrediensene, gjerne i en kjøkkenmaskin. La den gå i ca 10 minutter. Deigen er litt klisssete…. og det skal den være.

Når deigen er ferdig eltet……

…….pleier jeg å spraye litt formfett på plastfolie og legge over slik at den går lett av etter endt heving. For nå skal den heve til dobbel størrelse, ca 1 time på et lunt sted.

Den blir så luftig og fin 🙂 Finn frem en ildfast form og kle den med bakepapir. Dypp fingrene i litt olivenolje og trykk deigen utover. Ringle litt olivenolje over, strø over flaksalt og oregano. Etterhev i ca 30 minutter. Sett ovnen på 200 grader i mens, og stek deretter i ca 30 minutter.

Nå kan du snart nyte ditt nye bakeverk….bare avkjøl den litt først. Jeg var så utålmodig at jeg skar i min litt for tidlig…og da blir den litt «deigete» 🙁 Så bruk litt tid på avkjøling!

Skulle vi ikke bare gå rett videre til pesto?

Denne oppskriften gir ca 4 dl ferdig pesto.

Pesto

 • 1 potte basilikum
 • 2 fedd hvitløk
 • 50-60 gr revet parmesan
 • 2 dl olivenolje
 • 30 gr ristede pinjekjerner (1 pose)
 • Salt
 • Pepper

Jeg skjærer av alle bladene og putter i en blender sammen med…..

……. grovhakket hvitløk.

Tilsett 1 dl olivenolje og kjør opp. Så kan du tilsette pinjekjerner og resten av olivenoljen og kjør i vei. Til slutt har du i revet parmesan, kjører litt til, og smaker til med salt og pepper. Tata – ferdig 🙂

Tips!

 • Jeg nevnte i sted forskjellige bruksområder for pesto. Men kan nevne at det ikke er så farlig med nøyaktig mål på hverken parmesan eller pinjekjerner. Det kan være lurt å smake seg frem litt. På den måten får du den akkurat slik du liker den best. For det kommer litt an på størrelsen på basilikumen også, noen er store og flotte….andre er litt mindre. Så bruk oppskriften som en rettesnor om hva du skal ha i pesto.
 • Focaccia er supert tilbehør til supper, gryter, former…ja det aller meste. Og det er veldig godt sammen med hvitløksmajones. Det kan du finne oppskrift på her.
 • Opprinnelig fant jeg oppskrift på focaccia hos matprat.no som jeg bruker veldig mye for ideèr. Ta en titt og se hva de kan by på 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *