Hva skal vi ha ... ?

Enkelt...sunt...lettvint...godt...?
Kjøtt Tilbehør

Rødkål og kjøttkaker i brun saus

Det er ikke til å komme fra….julen nærmer seg 🙂 Og med det, en god del å gjøre. Det meste er bare hyggelig, men det er fort gjort å bli litt stresset. Det synes jeg er ganske så dumt! Julen burde jo være en tid for glede….også forberedelsene. Så jeg forsøker å starte i god tid, planlegge så godt jeg kan…da føler jeg at jeg har kontroll, og blir ikke så stresset. Setter av tider til de forskjellige tingene som skal gjøres, og prøver å glede meg underveis 🙂 Og i dag gleder jeg meg over å lage rødkål og kjøttkaker i brun saus. Jeg er ikke siker på hvorfor jeg ikke bruker rødkål oftere, men kanskje fordi det liksom har noe julete over seg 😉

Oppskriften på akkurat denne rødkålen, fant jeg hos den godeste Bent Stiansen på en NRK-side. Den er litt annerledes enn de jeg har forsøkt før, men synes den smakte uanstendig godt! Så vel verd å prøve rødkål fra Stiansen 😉 I tillegg er den veldig lett å lage, men du bør sette av litt tid til koking. Det tar ca 1,5 time. Men til gjengjeld, gjør den da seg selv.

Denne oppskriften er til ca 8 pers – men kan fryses, så da har du evt den klar til jul 😉

Dette er hva du trenger:

Rødkål

 • 1 kg rødkål
 • 1 syrlig eple
 • 1 dl husholdningssaft
 • 1 dl rødvin
 • 1/2 dl rødvinseddik
 • 2 ts salt
 • 1 ts pepper
 • 1/2 dl ribbefett (evt 1/2 dl smeltet meierismør)

Finsnitt kålen……

……. og rasp eplet.

Ha alle ingrediensene, bortsett fra ribbefett eller smør, i en kjele og kok opp. La småkoke under lokk i 1 time.

Tilsett så ribbefett eller smør, og småkok videre under lokk i ca 30 minutter.

Dett var dett! Og jeg må si den smakte helt nydelig. Vi spiste litt av den til middag, og resten gikk i fryser’n til jul. Da tiner jeg den opp, og tilsetter litt ribbefett ….for smakens skyld 😉

Og så, om du også har kjøttkaker i fryser’n, kan du servere disse sammen med rødkålen. Har du ikke kjøttkaker fra før, kan du finne oppskriften på mine kjøttkaker og brun saus her.

Og apropos brun saus! I dag hadde jeg, som sagt, noen kjøttkaker i fryser’n men ingen saus. Da ble jeg nødt til å lage litt ny. Men jeg lager sausen litt annerledes når jeg ikke skal steke kjøttkaker samtidig. For da kan jeg ikke «støtte» meg til kraften fra steking av kakene 😉 Da må jeg tilsette litt mer smak, og det gjør jeg slik:

Brun saus

 • 2 ss smør
 • 1/4 rødløk (eller gul)
 • 1 fedd hvitløk
 • 2 ss hvetemel
 • 5 dl kjøttbuljong eller kraft
 • 1 ts Dijonsennep

Ikke så veldig hokus pokus. Vi gjør stort sett som vanlig, men har i finhakket løk og hvitløk i det smeltede smøret før hvetemelet.

Løkblandingen skal bli myk, før melet får delta. Når melet er med, skal denne blandingen få en gyllen farge.

Nå skal vi spe med den varme kjøttbuljongen. Kok opp mellom hver gang.

Synes du sausen er for lys…..er det ingen skam å bruke sukkerkulør. Det gjør iallefall jeg 😉

Da er kjøttkakene i sausen, potetene ferdig – klar til servering!

Ikke helt jul, men det begynner å nærme seg med rødkål og kjøttkaker i brun saus 🙂

Tips!

 • Om du ikke har kjøttkaker, eller ikke har lyst til å lage – kan du fint servere dette sammen med medisterkaker, pølser, koteletter – tja, det du måtte ha eller ønske
 • Oppskriften på rødkål sier «syrlig eple», jeg tok det jeg hadde, et vanlig rødt et. Det går helt fint.
 • Skal du koke rødkål som en del av juleforberedelsene? Da kan du godt hoppe over ribbefett eller smør, og avkjøle etter 1 times koking. Frys ned, og tilsett ribbefett eller smør når du varmer den opp i julen og kok siste 30 min da isteden. Men til orientering; jeg har fryst ned min med smør 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *