Eplesmør er en av flere favoritter til julebordet. Sammen med blåmuggost er den helt himmelsk altså 🙂 Det er på en måte et eplesyltetøy, men er kokt grundig inn sammen med sirup, så den blir veldig fin og delikat. Jeg fant denne oppskriften for mange år siden hos matpaabordet.no men har siden gjort litt endring. (Noe jeg stadig gjør 😉 ) Men det er så flott å finne inspirasjon hos flinke folk, og heller tilpasse litt etter egen smak. Det er noe med å få ideer, og så jobbe ut fra det. Funker iallefall for meg 😉
Men altså, eplesmør. Den kan forresten godt få være med på bordet ellers i året også, men det har bare blitt til en del av juletradisjonen. Denne porsjonen gir ca 7,5 dl ferdig eplesmør…..bare til orientering lissom 😉
Eplesmør
- 1,5 kg epler, ferdig skrellet og renset for kjerner
- 3 dl eplemost
- 3 dl lønnesirup
- 2 kanelstenger
Del eplene i biter og mål opp eplemost og sirup
Ha alt i en stor kjele og kok eplene møre.
Ta ut kanelstengene og kjør opp med stavmikser til en fin, fin purè.
Nå skal dette koke inn på svak varme helt til du kan dra en sleiv over bunnen på kjelen uten at eplesmøret glir tilbake.
Ha over på rene glass med lokk og avkjøl. Oppbevares kaldt.
Tips!
- Om du kjøper drøye 2 kg epler, får du ca 1,5 kg ferdig klargjort eple
- Egner seg veldig godt sammen med for eksempel blåmuggost, men også vanlig gulost….eller helt alene.
- Har du prøvd pepperkaker med blåmuggost? Om du liker det, legg på en klatt med eplesmør 😉
- Holder seg lenge i kjøleskapet, så ikke vær redd for å lage for mye.
- Her finner du også en enkel oppskrift på Berlinerkranser om du ikke har laget det ennå 😉