Torsk i hvit saus – eller plukkfisk som vi kalte det i «gamledager» 🙂 Det må jo være lov å kalle dette en skikkelig gammeldags rett? Vi lever i en verden hvor vi har blitt introdusert for mange nye og spennende smaker….som vi bruker i den daglige kosten vår. Derfor føles det litt sjarmerende å servere denne litt nostalgiske retten….som et pust fra tidligere tider 🙂 Har du noen gode, gamle retter du er glad i?
I «gamledager» laget vi denne retten for å bruke opp fiskerester. Det var jo ikke alltid så mye igjen, derfor spedde vi på med makaroni for å gjøre det mer mettende. Det gjør vi her også. Og dette er nok en rett som kanskje kan gjøre det enklere å få barn som ikke er så glad i fisk, til å spise det. Så ikke sikkert retten bør være helt av moten 😉
Det er jo slik at jeg også har dager hvor jeg ikke helt vet hva det skal bli til middag. Da går veien en tur til fryser’n og kjøleskapet for en titt. Slik var det i dag! Jeg hadde melk som måtte brukes, 2 stk torskeloin i fryser’n, grønnsaker som ropte om å bli brukt…..og da var veien kort til å servere denne retro fiskeretten; torsk i hvit saus 🙂
Til denne gode, gamle trenger du:
- Torsk
- Makaroni
- Smør
- Hvetemel
- Melk
- Sennep
- Salt
- Pepper
- Persille
Dersom du har frossen torsk, kan du ta den ut og koke lettsaltet vann for å trekke den……så er det gjort! Det tar ca 10 min.
Denne porsjonen med torsk i hvit saus, er til 2 pers:
Torsk og makaroni
- 250 gr frossen torskeloin
- 1 dl makaroni
Om du har startet med å trekke fisken, kan du fortsette med å koke makaroni etter anvisning på pakken. Så tar vi for oss sausen.
Hvit saus
- 2 ss smør
- 2 ss hvetemel
- 4 dl melk
- 1 ts sennep
- Salt
- Pepper
Mål opp alle ingrediensene. Smelt smør i en kjele og ha i hvetemelet.
Bland godt mens du rører hele tiden. Husk den skal være hvit, så bør ikke få farge 😉
Spe med melken, litt og litt – la det koke opp mellom hver gang.
Nå kan du tilsett sennep, og smake til med salt og pepper. La sausen småkoke under omrøring i ca 10 minutter. Dette for å få bort melsmaken, Ha den ferdig kokte makaronien i sausen.
Frem med ferdig trukket torsk og del fisken i mindre biter. Det gjør du lettest med hendene. (Altså ikke kniv 🙂 )
Bland alt forsiktig inn i sausen……
……..og vipps, du har torsk i hvit saus…..eller plukkfisk om du vil 🙂
Det smaker godt med kokte poteter til denne retten synes jeg, og kanskje litt grønnsaker? Jeg valgte gulrøtter og brokkoli…..var jo det jeg hadde. Men det er kanskje ikke så dumt valg uansett, med tanke på farge. Er jo ikke den mest fargesterke retten i hele verden 😉 Men, du velger naturligvis de grønnsakene du liker best….. eller allerede har i kjøleskapet! Hva enn du foretrekker – pøs på med hakket, frisk persille! Det både smaker godt og ser bra ut 😉
Håper du også fikk et litt nostalgisk øyeblikk 🙂
Tips!
- Om du du tilsetter karry, får du jo litt mer den gode, gamle fiskebolle-følelsen, og det passer godt. Litt revet muskat gjør seg også.
- Tilsette gjerne andre krydder for litt mer up-to-date-smak om du synes det blir for «tamt». For eksempl ingefær, hvitløk, sjalottløk. Kanskje en skvett soyasaus. Velger du evt sjalottløk og/eller hvitløk, finhakker du det og har i når du har smeltet smør. La løken bli myk før du tilsetter mel. Men pass på varmen så det ikke blir brunt.
- Du kan også bruke torsk som ikke er frossen, evt annen fisk du måtte ønske eller ha.
- Denne hvite sausen er ganske lik den vi bruker i fiskegrateng, og om du heller har lyst på det, finner du oppskrift på fiskegrateng her.