Hva skal vi ha ... ?

Enkelt...sunt...lettvint...godt...?
Fisk Sauser/dressinger

Ørret med hjemmelaget Hollandaise

Det høres veldig fancy ut, og kanskje litt komplisert? Men det er enklere enn du skulle tro å lage Hollandaise. Det innebærer riktignok en god del pisking, men det klarer du 😉 Og det smaker utrolig godt sammen med fisk – i dette tilfelle; ørret. Så i dag serverer vi ørret med hjemmelaget Hollandaise, strimlet gulrøtter og friske bønner.

Denne kan du gjerne servere til gjester…. eller du kan nyte all den gode sausen selv!

Hva enn du velger, trenger du til denne retten:
  • Ørret
  • Hvitløkspulver
  • Vann
  • 1 ss 7% eddk
  • Løk
  • Laubærblad
  • Pepperkorn
  • Salt
  • Smør
  • Eggeplommer
  • Sitronsaft
Ingredienser til ørret med Hollandaise måltidet

Holladaise egner seg ikke så godt for oppvarming, så det er lurt å ferdigstille sausen tilslutt. Derfor er det greit å starte med å gjøre klar ingrediensene til Hollandaise sausen, for så å sette på poteter, sette på ovnen, krydre ørreten osv. Skal vi starte? Oppskriften er til 4 pers, men min kjære og jeg spiste opp alt selv… 🙂

Hollandaise

  • 2 dl vann
  • 30 gr gul løk (litt under 1/2 løk)
  • 1 ss eddik 7%
  • 1 lite laubærblad
  • 2 knuste pepperkorn
  • 1/2 ts salt
  • 200 gr klarnet smeltet smør
  • 2 eggeplommer
  • 1 ss sitronsaft

Vi starter med å smelte smøret. Det skal klarne, så gjør det litt forsiktig slik at bunnfallet blir akkurat det…. bunnfall. («Bunnfallet» er egentlig melkestoffet altså). Sett til side til det skal delta.

Finhakk løken. Ha vann, eddik, laubærblad, løk, knust pepperkorn og salt i en kjele, og la det koke inn…..

Hollandaise to be

…… til det halve – sil av. Nå skal du sitte igjen med ca 1 dl kraft.

Det er litt mindre hos meg fordi jeg hadde allerede begynt å helle i kraften – før jeg husket å ta bilde 🙂

Sett kraften til side og ha eggeplommer i en bolle. Nå skal det piskes!

Eggeplommer til hjemmelaget Hollandaise

Visp sammen og spe med kraften mens du visper kraftig. Det skal bli lett og luftig.

Visp, visp, visp…..

Nå setter du bollen over vannbad, 80-90 grader, mens du visper kraftig til den tykner og blir luftig. Varmen gjør at sausen tykner, så dette er en viktig prosess. Pass bare på at det ikke blir for varmt, da kan sausen skille seg. Jeg har bare litt vann i en kjele, og setter på litt over middels varme – nok til at det varmer bollen.

Når alt har samlet seg til en luftig masse, tar du bollen av vannbadet, og visp (fortsatt kraftig) inn, litt og litt, klarnet smør. Det høres ut som en laaang vispeprosess, men det tar ikke lang tid. Iallefall ikke om du forbereder deg godt – finner frem og gjør klart.

Nå snakker vi – hjemmelaget Hollandaise

Du skal nå ha fått en litt tykk og luftig….og vanvittig god Hollandaise 🙂

Sett ovnen på 200 grader til fisken.

Krydre fisken med salt, pepper og hvitløkspulver. Den skal stå i ca 8 minutter.

Ovnsstekt ørret som venter på Hollandaisen

Servert med ris og kokte grønnsaker, blir dette et herremåltid 🙂 Om du ønsker gulrøtter og grønne bønner som jeg har servert med her, kan du gjøre slik:

Snitt gulrøttene i tynne strimler. Skjær av endene på bønnene. Kok bønner og gulrøtter et par minutter i lettsaltet vann.

I farta….

Sil av og stekes lett i litt rapsolje et par minutter – ha på en klatt smør og nykværnet pepper….. tata!

En klatt smør og litt kværnet pepper gjør susen
Da er det bare å servere…..

Tips!

  • Det smaker også godt med kokte eller stekte poteter om du heller foretrekker det
  • Og ønsker du stekte poteter, finner du fremgangsmåte på litt forskjellige her.
  • Grønnsaker velger du etter hva du liker best. Her har jeg brukt , til 2 pers, 1 gulrot og 1/2 pk friske grønne bønner.
  • Jeg pleier å starte med å sette på ovnen, krydre fisken. Deretter måler jeg opp og finner frem ingrediensene til sausen. Koker kraften, siler av. Eggeplommer i bolle, og gjør klar vannbad. Så kan du dele opp og koke grønnsakene, de kan stå litt fordi de skal etterstekes og blir varme igjen. Så når fisken går i ovnen, kan du sette igang vispeprosessen.
  • Andre sauser du kan servere til fisken, er Beurre blanc
  • Ønsker du en påminnelse på mail når det kommer nye innlegg, kan du legge igjen beskjed i kommentarfeltet. Mailadressen din publiseres ikke.

Ha et smakfullt ørret og hjemmelaget Hollandaise måltid 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *