Ja, det er mye enklere enn du skulle tro å lage hjemmelaget kebab! Noen ganger bruker jeg kylling, noen ganger kebabkjøtt, og andre ganger lammekjøttdeig – som i dagens lammekebab. Jeg skal vise deg hvordan du gjør det, men jeg skal også vise deg hvordan du lager eget kebabkrydder (helt autentisk) og en kebabdressing. Blir ikke det spennende da 😉
Dette kebabkrydderet krever ganske mange forskjellige krydder, men om du følger meg videre vil du nok få brukt det etterhvert 😉 Dessuten holder krydderet seg godt, så det tåler å oppbevares en god stund.
Denne oppskriften fant jeg, for et par åre siden, hos en av mine favorittbloggere når det kommer til mat fra fjerne strøk. Han heter Alibabasmat.no og deler autentisk mat fra midtøsten – det er kjempespennende!
Er du klar til å lage ditt eget kebabkrydder? Da trenger du dette:
Kebabkrydder
- 1 ss malt spisskummen (malt cummin)
- 1 ss malt koriander
- 1 ss hvitløkspulver
- 1/ ss paprikapulver
- 1 ts gurkemeie
- 1 ts ingefærpulver
- 1 ts svart malt pepper
- 1/2 ts malt nellik
- 1/2 ts malt hvit pepper
- 1/2 ts kanel
Det kan se litt overveldende ut, men om du først liker denne smaken, er det ikke siste gangen du bruker det. Bland alt i en bolle og ha krydderet over på et glass eller boks med tett lokk. Jeg har i perioder hatt mitt i mer enn et år! Det taper nok litt smak, men er fullt brukanes 😉
Du trenger ca 2 ss ferdig krydder til 1 kg kjøtt, kjøttdeig eller kylling.
Skal vi gå videre til kebabdressingen? Den er jo et must når vi først skal spise kebab! Og til dagens lammekebab; intet unntak.
Som bildet viser; de fleste ingrediensene til kebabdressingen 🙂 Bilde er litt ukomplett, så les oppskriften nøye!
Kebabdressing
- 1 dl majones
- 1 ts kebabkrydder (som du nå har laget 😉 )
- 1 ts chilipulver
- 1/2 -1 ss ketchup
- 1 krm hvitløkspulver
- 1 krm paprikapulver
- 1 krm oregano
- 1 ts sukker
- 1 krm salt
- Pepper
Den observante leser, legger merke til at jeg ikke har oppgitt mengde på pepper. Det er fordi jeg synes du skal smake deg frem. Jeg er veldig glad i pepper, men det er en smakssak.
Bland alle ingrediensene og sett kaldt.
Sånn, da er alle de viktige elementene på plass og vi kan gå videre med selve lammekebaben. Er faktisk litt usikker på om det heter lammekebab når det er laget på kjøttdeig, men pytt, pytt. Du skjønner forhåpentligvis hva jeg mener 🙂
Nå er resten av veien ganske kort til ferdig lammekebab!
Du vil trenge lomper eller brød for å servere lammekebab’en i. Da kan du bruke enten pitabrød eller tacolomper. Er du i nærheten av en innvandrerbutikk, kan du jo kjøpe ferske nanbrød…..eller noe annet godt brød som du ønsker å prøve. Jeg brukte ferskt nanbrød denne gangen. Og har du riktig fot – baker du selv 😉 Fordi jeg mistet alt innhold i min forrige blogg, har jeg dessverre ikke oppskrift på det ennå. Men, du skal ikke se bort fra at det kommer en dag 😉
Du kan sette ovnen på 200 grader for oppvarming av brød, lomper….
Lammekebab – 2 pers
- 500 gr lammekjøttdeig
- 1 ss kebabkrydder
- Valgfritt brød
- Valgfrie grønnsaker
- Kebabdressing
Som du ser av bildet, ser lammekjøttdeigen litt krydret ut….. og det stemmer 😉 Den er kjøpt i en innvandrer butikk, og der hadde de ferdig lammekebab-kjøttdeig. Men, jeg synes ikke det var nok smak….så puttet på litt av mitt eget krydder 😉
Varm opp stekepannen med litt olje i. Stek kjøttdeigen sammen med krydderet.
Som bilde viser, var denne kjøttdeigen full av fett – så om du kjøper ren lammekjøttdeig vil du ikke oppleve det. Men – det smakte godt da 😉
Grønnsaker er et viktig element i denne retten synes jeg. Du velger det du liker best, men i denne heimen ble det disse:
Er brød-tilbehøret ditt ferdig nå? Da serverer vi!
Godt måltid 🙂
Tips!
- Om du synes kebabdressingen er litt «tørr» kan du tilsett litt rømme, men smak da til med salt og pepper etterpå
- Det er veldig godt å servere en rømmeklatt sammen med dressingen
- Husk at du fint kan gjøre akkurat det samme med kylling også – kyllingkebab
- Det er enkelt å doble, triple….. eller hvor mye du måtte ha behov for. Det er en veldig fin rett å servere om man er mange.
- Fin avveksling til fredags tacoen 🙂