Hva skal vi ha ... ?

Enkelt...sunt...lettvint...godt...?
Bakst Sauser/dressinger

Kanelboller med salt karamellsaus

Det er bare helt fantastisk godt….. kanelboller med salt karamellsaus!

Jeg har forsøkt utallige oppskrifter på kanelboller (vanlige boller også i og for seg) opp gjennom årene, men kommer stadig tilbake til denne. Jeg er ikke helt sikker på hvorfor den alltid fungerer best for meg, men det gjør den altså. Som min kjære sier (hver gang jeg prøver en annen oppskrift) Hvorfor endre på noe som alltid funker???? Så nå har jeg sluttet med det 😉 Oppskriften har jeg hatt i nesten 30, ja, 30 år – og den funker altså best ennå!

I tillegg har jeg de siste årene også blitt veldig glad i karamellsaus, spesielt salt karamellsaus. Den optimale oppskriften fant jeg i sin tid hos idagranjansen.com og hun er helt suveren når det kommer til søtsaker og særlig karamell 😉 Jeg pleier også å lage hennes fløtekaramell fudge til jul. Så når den tiden kommer, du bare prøve den…..om du liker karamell da!

Jeg tenker vi starter med karamellsausen, slik at den får kjølt seg ned litt til kanelbollene er ferdig. Vi lager en stor porsjon når vi først er i gang, for karamellsausen holder seg kjempegodt i en glasskrukke med lokk i kjøleskapet 😉 Karamellsausen er også veldig god på pannekaker. Det er bare en helt fantastisk god dessert!

Det du trenger til kanelboller og karamellsaus er:
  • Hvetemel
  • Sukker
  • Salt
  • Kardemomme
  • Tørrgjær
  • Smør
  • Melk
  • Kanel
  • Vann
  • Fløte
  • Maldonsalt

Så om vi starter på karamellsausen, trenger du til denne porsjonen:

Ingredienser til karamellsaus

Karamellsaus

  • 200 gr sukker
  • 1 dl vann
  • 4 ss smør
  • 2 dl fløte
  • 4 klyper Maldonsalt

Mål opp alle ingrediensene, slik at du har det klart når du skal ha det i kjelen.

Først skal du ha sukker og vann i en kjele, og la det koke opp.

Sukker og vann

Nå skal det stå å koke til det blir gyllent. Du må ikke røre, da krystalliserer det seg og du får harde klumper i karamellen. Men du kan vende forsiktig på kjelen underveis. Det tar en 10-12 minutter….ca.

Sukker og vann, gyllent og fint

Ta kjelen av platen og visp inn smøret. Vær litt forsiktig, det bobler kraftig!

Sukker, vann og smør

Sett tilbake på platen og visp inn fløten, litt og litt og la det hele få koke litt inn.

Sukker, vann, smør og fløte

Nå har du snart nydelig karamellsaus…mangler bare 4 klyper Maldonsalt 😉

Vann, sukker, smør, fløte og Maldonsalt

har du helt ferdig salt karamell! Hell på krukke med lokk….og gled deg 🙂

Salt karamellsaus på krukke

Nå er vi ett skritt nærmere kanelboller med salt karamellsaus! Så da kan vi gå løs på kanelbollene! De tar jo litt tid, så om du heller ønsker å bytte litt på rekkefølgen – kan du sette deigen først, og så lage salt karamellsaus. Valget er ditt 🙂

Ingredienser til kanelboller

Kanelboller – 24 stk

  • 1 kg hvetemel
  • 2 dl sukker
  • 1/2 ts salt
  • 2 ts kardemomme
  • 1 pose tørrgjær
  • 150 gr smør
  • 6 dl melk

Fyll til kanelbollene

  • 100 gr smør
  • 2 ts kanel
  • 2 ss sukker

Mål opp smør til fyllet, slik at smøret blir romtemperert.

Vi måler opp alle ingrediensene og begynner med å varme opp melken, har i sukker og lar det løse seg opp. Tilsett smøret i den varme melken – la smøret bli halvsmeltet.

Melk, sukker og smør

Ha alt det tørre i en bakebolle eller kjøkkenmaskin.

Alle tørre ingredienser til kanelboller

Når smøret er halvsmeltet, tilsettes blandingen i det tørre, og kjør i maskinen ca 10 minutter (om du bruker maskin) Hvis ikke, kna i vei 😉

Ferdig kjørt deig til kanelboller

La deigen heve i 45-60 minutter, til dobbel størrelse (og vel så det….)

Deigen til kanelboller, ferdig hevet til dobbel størrelse…. og vel så det 🙂

Da er det på tide å smelle sammen fyllet. Det er veldig enkelt, rør sammen ingrediensen, klar til å smøre på……

Smør, kanel og sukker rørt sammen

……..utkjevlet deig.

Kjevlet deig, ferdig smurt med smør, sukker og kanel

Rull sammen til en pølse som vi skal…….

Pølse, klar til å bli kanelboller

…..dele opp i passe biter. Du må regne med å del deigen i to emner, så bruker du halve mengden fyll på hver. Da får du 12 boller pr leiv….. helst 😉

Legg de ferdig skivede kanelbollene på stekebrett kledd med bakepapir…..

Klar til etterheving

………og etterhev i ca 30 minutter. Nå kan du sette på stekeovnen på 225 grader, over- og undervarme.

Ferdig etterhevet kanelboller – klare for stekovnen

Skal vi ikke bare sette kanelbollene inn da? Ca 10-12 minutter er flott!

Duften av nystekte kanelboller …salt karamellsaus innen rekkevidde…..mmmm

Da synes jeg vi skal servere jeg 😉

Tips!

  • Det er lurt å lese igjennom hele oppskriften før du starter.
  • Mål opp alle ingredienser, det gjør det hele så mye enklere.
  • Husk å IKKE RØR når du koker opp sukker og vann til karamell – det krystalliserer seg og blir klumpete.
  • Karamellsausen holder lenge i kjøleskap i krukke med tett lokk, så stor porsjon er å anbefale. Men, du kan helt fint halvere oppskriften om du ønsker det.
  • Når jeg sier at det blir 24 stk kanelboller, må du ikke fortvile om du får flere eller færre. Det hele kommer an på hvor tykke skiver du deler opp i.
  • Jeg bruker en gammel Tupperware bakematte, og den gjør utbakingen veldig enkelt. Sammen med en plast bakespatel, går det som en lek. Jeg er ganske sikker på at du finner slike bakematter i kjøkkenutstyr butikker. Mener også jeg har sett det på IKEA.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.