Det er bare helt fantastisk godt….. kanelboller med salt karamellsaus!
Jeg har forsøkt utallige oppskrifter på kanelboller (vanlige boller også i og for seg) opp gjennom årene, men kommer stadig tilbake til denne. Jeg er ikke helt sikker på hvorfor den alltid fungerer best for meg, men det gjør den altså. Som min kjære sier (hver gang jeg prøver en annen oppskrift) Hvorfor endre på noe som alltid funker???? Så nå har jeg sluttet med det 😉 Oppskriften har jeg hatt i nesten 30, ja, 30 år – og den funker altså best ennå!
I tillegg har jeg de siste årene også blitt veldig glad i karamellsaus, spesielt salt karamellsaus. Den optimale oppskriften fant jeg i sin tid hos idagranjansen.com og hun er helt suveren når det kommer til søtsaker og særlig karamell 😉 Jeg pleier også å lage hennes fløtekaramell fudge til jul. Så når den tiden kommer, må du bare prøve den…..om du liker karamell da!
Jeg tenker vi starter med karamellsausen, slik at den får kjølt seg ned litt til kanelbollene er ferdig. Vi lager en stor porsjon når vi først er i gang, for karamellsausen holder seg kjempegodt i en glasskrukke med lokk i kjøleskapet 😉 Karamellsausen er også veldig god på pannekaker. Det er bare en helt fantastisk god dessert!
Det du trenger til kanelboller og karamellsaus er:
- Hvetemel
- Sukker
- Salt
- Kardemomme
- Tørrgjær
- Smør
- Melk
- Kanel
- Vann
- Fløte
- Maldonsalt
Så om vi starter på karamellsausen, trenger du til denne porsjonen:

Karamellsaus
- 200 gr sukker
- 1 dl vann
- 4 ss smør
- 2 dl fløte
- 4 klyper Maldonsalt
Mål opp alle ingrediensene, slik at du har det klart når du skal ha det i kjelen.
Først skal du ha sukker og vann i en kjele, og la det koke opp.

Nå skal det stå å koke til det blir gyllent. Du må ikke røre, da krystalliserer det seg og du får harde klumper i karamellen. Men du kan vende forsiktig på kjelen underveis. Det tar en 10-12 minutter….ca.

Ta kjelen av platen og visp inn smøret. Vær litt forsiktig, det bobler kraftig!

Sett tilbake på platen og visp inn fløten, litt og litt og la det hele få koke litt inn.

Nå har du snart nydelig karamellsaus…mangler bare 4 klyper Maldonsalt 😉

Nå har du helt ferdig salt karamell! Hell på krukke med lokk….og gled deg 🙂

Nå er vi ett skritt nærmere kanelboller med salt karamellsaus! Så da kan vi gå løs på kanelbollene! De tar jo litt tid, så om du heller ønsker å bytte litt på rekkefølgen – kan du sette deigen først, og så lage salt karamellsaus. Valget er ditt 🙂

Kanelboller – 24 stk
- 1 kg hvetemel
- 2 dl sukker
- 1/2 ts salt
- 2 ts kardemomme
- 1 pose tørrgjær
- 150 gr smør
- 6 dl melk
Fyll til kanelbollene
- 100 gr smør
- 2 ts kanel
- 2 ss sukker
Mål opp smør til fyllet, slik at smøret blir romtemperert.
Vi måler opp alle ingrediensene og begynner med å varme opp melken, har i sukker og lar det løse seg opp. Tilsett smøret i den varme melken – la smøret bli halvsmeltet.

Ha alt det tørre i en bakebolle eller kjøkkenmaskin.

Når smøret er halvsmeltet, tilsettes blandingen i det tørre, og kjør i maskinen ca 10 minutter (om du bruker maskin) Hvis ikke, kna i vei 😉

La deigen heve i 45-60 minutter, til dobbel størrelse (og vel så det….)

Da er det på tide å smelle sammen fyllet. Det er veldig enkelt, rør sammen ingrediensen, klar til å smøre på……

……..utkjevlet deig.

Rull sammen til en pølse som vi skal…….

…..dele opp i passe biter. Du må regne med å del deigen i to emner, så bruker du halve mengden fyll på hver. Da får du 12 boller pr leiv….. helst 😉
Legg de ferdig skivede kanelbollene på stekebrett kledd med bakepapir…..

………og etterhev i ca 30 minutter. Nå kan du sette på stekeovnen på 225 grader, over- og undervarme.

Skal vi ikke bare sette kanelbollene inn da? Ca 10-12 minutter er flott!

Da synes jeg vi skal servere jeg 😉
Tips!
- Det er lurt å lese igjennom hele oppskriften før du starter.
- Mål opp alle ingredienser, det gjør det hele så mye enklere.
- Husk å IKKE RØR når du koker opp sukker og vann til karamell – det krystalliserer seg og blir klumpete.
- Karamellsausen holder lenge i kjøleskap i krukke med tett lokk, så stor porsjon er å anbefale. Men, du kan helt fint halvere oppskriften om du ønsker det.
- Når jeg sier at det blir 24 stk kanelboller, må du ikke fortvile om du får flere eller færre. Det hele kommer an på hvor tykke skiver du deler opp i.
- Jeg bruker en gammel Tupperware bakematte, og den gjør utbakingen veldig enkelt. Sammen med en plast bakespatel, går det som en lek. Jeg er ganske sikker på at du finner slike bakematter i kjøkkenutstyr butikker. Mener også jeg har sett det på IKEA.