Fint skal det være… 😉 Bearnaise er jo kjent for de fleste, men pommes Anna? Eller Annapoteter som de også kalles, er bare et fint navn på ovnsstekte poteter som er skivet på mandolin. Så stekes de, enten i muffinsform som jeg har gjort her, eller i en rund ildfast form. Men det ser veldig delikat ut altså! Så neste gang du skal ha gjester, eller bare kose deg litt ekstra, serverer du indrefilèt med pommes Anna og hjemmelaget Bearnaise 🙂 Og når vi først er i gang med delikat oppdeling, kan vi jo fortsette med grønnsakene. Denne måten å dele gulrøttene på, har jeg vist tidligere, og det kan du se her.
Det du trenger for å lage denne retten er:
- Indrefilèt
- Poteter
- Gulrøtter
- Sukkererter
- Sweet chilisaus
- Smør
- Hvitvin
- Eddik 7%
- Sjalottløk
- Grovmalt pepper
- Vann
- Estragon
- Eggeplommer
- Salt
- Pepper
- Evt litt sitronsaft
Indrèfileten ble denne gang kjøpt hos en pølsemaker i Oslo-området, som heter Åkeberg Skoglund. Men du har kanskje din egen lokale slakter/pølsemaker hvor du får kjøpt førsteklasses varer? Det hender også vi kjøper indrefilèt hos Meny når de har tilbud. Og vi kjøper alltid hel filèt. Den tåler godt å ligge en god stund, noe den ofte gjør her 😉 Den blir bare mørere og mørere. Men, det finnes jo en grense for hvor lenge da 😉 Er du usikker på om din filèt fortsatt er brukanes, tar du den ut av pakningen, tørker av den med papir og lukter! Du kjenner med èn gang om den er sur altså. Så en sjekk dagen før du har tenkt til å bruke den, er nok litt lurt 😉
Ta ut kjøttet, tørk det og la det bli romtemperert, c a 30 min, mens vi starter på de andre elementene. Og da tenker jeg det er lurt å starte med potetene, for de tar mest tid.
Pommes Anna poteter – 4 pers
- 650 gr poteter, gjerne kokefaste
- 2 fedd hvitløk
- 50 gr smør
- 2 ts timian
- Salt
- Pepper
Sett ovnen på 200 grader.
Skyll og tørk potetene. Finn frem mandolin, evt annet redskap til å slice potetene med.
Smelt smør og ha i presset hvitløk. Det kan også være lurt å ha i timian her. Finn frem muffinsform, eller en rund ildfast form, og sett skivene på høykant i formen…..nesten som en rosett.
Fordel smøret over potetene, ha så over salt og pepper – og inn i ovnen i ca 30-40 minutter. Du kan gjerne drysse litt ekstra timian om du ønsker det.
Skru opp varmen til 230 grader og stek videre til de får fin farge – ca 10-15 minutter.
Sånn, skal vi prøve oss på hjemmelaget Bearnaise? Da trenger vi:
Bearnaise – 4 pers
- 300 gr smør
- 1 dl tørr hvitvin
- 1/2 dl eddik 7%
- 1 Sjalottløk
- 1/2 ts grøvmalt pepper
- 3 ss vann
- 2 ss estragon
- 3 stk eggeplommer
- Salt
- Pepper
- Evt sitronsaft
Smelt smøret og la det klarne. Bunnfallet (melkestoffet) legger seg på bunnen, og det fine, klare smøret er øverst. Øs gjerne forsiktig av det klarnede smøret i en annen kjele, og hold det varmt.
Ha hvitvin, eddik, sjalottløk, vann, pepper og estragon i en kjele og kok inn til ca 1/2 dl væske. Sil av i en glass- eller stålbolle.
Sett bollen over en kjele med kokende vann, men pass på at bollen ikke kommer i kontakt med vannet. Ha i eggeplommene og visp kraftig til det tykner. Ta kjelen med bollen av platen og spe litt og litt med klarnet smør – husk å piske godt. Nå skal du ha fått en myk og tykk saus.
Smak til med salt, pepper og gjerne litt sitronsaft. Du kan holde sausen varm ved å ha den over vannbad på ca 60 grader. Den må ikke koke, da sprekker den. Men, om den skulle sprekke – tilsetter du en og en spiseskje med kaldt vann mens du visper som besatt til den samler seg igjen 😉
Så har vi kjøttet da!
Helstekt indrefilèt
- Ca 1 kg indrefilèt
- Salt
- Pepper
- Smør og olje til steking
Sett stekeovnen på 175 grader.
Nå har kjøttet blitt romtemperert, og du har krydret med salt og pepper, skal vi pannesteke filèten. Varm opp stekepannen og ha i olje og smør. Når smøret slutter å bruse, har du i kjøttet – og steker det rundt hele, slik at det får fin stekeskorpe.
Nå skal kjøttet inn i ovnen i ildfast form. Om du ikke er så kjent med å steke på denne måten, er det lurt med et steketermometer. Sett det inn i den tykkeste enden av kjøttet og stek til kjernetemperaturen er slik du ønsker:
- Veldig lite stekt: 50-55 grader
- Lite stekt: 55 grader
- Medium stekt: 60 grader
- Gjennomstekt: 70 grader
Vi er veldig glad i veldig lite til lite stekt, men her velger du det du liker 😉
Så mens kjøttet hviler, minimum 10 minutter, gjør vi ferdig grønnsakene.
Gulrøtter og sukkererter i Sweet chilisaus
- 3 gulrøtter
- 1 pose sukkererter
- 4 ss Sweet chilisaus
Gulrøttene er delt i tynne strimler og sukkerertene snittet.
Varm opp stekepannen og ha i smør. Legg i grønnsakene og stek et par minutter. Tilsett Sweet chilisaus og la det surre til grønnsakene fortsatt har litt motstand. Smak til med salt og pepper.
Om kjøttet har hvilt, er skåret opp, potetene ferdig, sausen varm og grønnsakene klare…. da tenker jeg at vi serverer 😉
Tips!
- Om du synes det er mye logistikk, er det lurt å tenke på at alt skal bli ferdig samtidig. Så finn frem alt du skal bruke og gjøre klart ingrediensene til hvert element. Potetene skal steke lengst, så vi starter med dem.
1) Ta kjøttet ut av kjøleskapet, tørk og krydre det slik at det er klart.
2) Gjør potetene helt klare, og sett inn for første steke økt i ovnen, 30-40 minutter. Mens potetene steker:
3) Del opp gulrøtter og sukkererter, sett klar sweet chilisaus,
4) finn frem og mål opp alle ingrediensene til Bearnaise sausen,
5) og pannestek kjøttet.
6) Etter 30-40 minutter, tar du potetene ut av ovnen, senker temperaturen til 175 grader og
7) setter kjøttet med steketermometer i ildfast form, inn i ovnen. Følg med på temperaturen til du får ønsket kjernetemperatur
8) Ta ut kjøttet og la det hvile, mens du
9) øker gradene på ovnen til 230 grader og lar potetene få sine siste 10-15 min.
10) Lag Bearnaise saus.
11) Stek grønnsakene med sweet chilisaus - Ønsker du heller «vanlig» ovnstekte poteter, finner du oppskrift og fremgangsmåte på litt forskjellige varianter her.
Dette ble jommenimeg ett eneste langt Tips! – håper det var til nytte 😉