Hva skal vi ha ... ?

Enkelt...sunt...lettvint...godt...?
Kjøtt Tilbehør

Finnbiffgryte med hvitløkspotetmos

Dette var dagen hvor vi hadde storinnrykk til middag….og da var veien kort til å velge en gryte. Det er utrolig praktisk med gryterett når man har mange til middag altså. Og når et av familiemedlemmene i tillegg har innført hvilken gryterett det skal være og at det skal være tradisjon, er det enkelt 😉 Nemlig finnbiffgryte med hvitløkspotetmos. Jeg gjorde klar gryta allerede dagen før, og fikk hjelp til å sette sammen potetmosen rett før gjestene kom – så da var det vel bare å kose seg da!

Den smaker aldeles nydelig sammen med en god potetmos, så det bør du få med deg.

Men altså, denne gryta; det er en gryte på reinskav, og faller godt inn under temaet høstmat. Den er veldig enkel å lage, og smaker utrolig godt. Jeg foreslår at du tester den selv, kanskje invitere til en søndagsmiddag?

Om du vil prøve, trenger du:

  • Reinskav
  • Gul løk
  • Hvitløk
  • Sopp
  • Poteter
  • Smør
  • Fløte
  • Melk
  • Buljong
  • Timian
  • Salt
  • Pepper
Ingredienser til finnbiff gryta
Vi hadde mange til middag denne dagen, men til 4 pers, trenger du:

Finnbiffgryte

  • 400 gr reinskav
  • 1 gul løk
  • 2 fedd hvitløk
  • 200 gr sopp
  • 2,5 – 3 dl fløte
  • 2,5 dl kjøttbuljong
  • 2 – 3 stilker timian

Hvitløkspotetmos

  • 600 – 800 gr poteter, gjerne melne
  • 4 fedd hvitløk
  • 2,5 – 3 dl melk
  • 2 – 3 ss smør
  • Salt
  • Pepper

Det kan høres litt mye ut med 6-800 gr potet, men det blir ikke så mye som man skulle tro. Det går mer potet pr pers når den er most, det er iallefall min erfaring. Grunnen til at det er til-fra mengde med melk og smør, er at det kommer litt an på potetmengden du velger og hvor fast du ønsker den.

Nuvel, vi skreller og deler poteter og hvitløk. Kokes sammen i USALTET vann. Har du salt i kokevannet, blir mosen seiiiig. Dette kan koke mens du starter med gryta.

Poteter på vei til potetmos
Del opp alle ingrediensene først.

Det er lurt å gjøre klar alle ingrediensene nå, slik som å dele løken og hvitløken i skiver, soppen i biter/terninger/skiver (det du måtte foretrekke)

Løk og hvitløk i skiver

Finn så frem en gryte og en stekepanne. Stek kjøttet, halvtint – litt og litt av gangen og ha i gryta. Salte og pepre hver omgang.

Reinskav

Når alt kjøttet er stekt, koker du ut pannen med 1 dl vann som du koker inn til det halve. Ha over i gryta.

Nå kan vi steke løk og hvitløk mykt og opp i gryta.

Løk og hvitløk freses mykt

Ha en god klatt med smør i pannen og stek soppen med salt og pepper….. og over i gryta.

Sopp i litt skiver, litt biter på vei i gryta

Nå har vi buljongen i gryta og blander godt alle ingrediensene. På med fløte – og smak til med salt og pepper. Legg over stilkene med timian og la det trekke i 15-20 minutter.

Nesten ferdig finnbiff gryte (med masse timian 🙂 )

Mens gryta trekker seg ferdig, kan vi gå løs på potetmosen. Varm opp melken og smelt smøret i. Mos poteter og hvitløk, og spe med melk- og smørblandingen. Smak til med salt og pepper. Ønsker du mer smør eller melk – putt på. Og har du en skvett fløte til overs, vil ikke mosen grine for det.

Du har kanskje lagt merke til at det ikke er bilder av potetmos-prosessen? Det skyldes at jeg, som jeg nevnte innledningsvis, fikk hjelp til den delen og glemte helt å ta bilder… Men jeg har trua, du klarer det allikevel 😉

Kokt brokkoli og tyttebærsyltetøyet må med! Er vi da klare til servering?

Flott, da serverer vi finnbiffgryte med hvitløkspotetmos!
Ferdig gryte med mos, brokkoli og tyttebærsyltetøy

Håper det smaker 🙂

Tips!

  • Reinskavet jeg har brukt her, er kjøpt på Rema. Tror de aller fleste dagligvarebutikker har det
  • Du kan gjerne bruke rødløk om du ønsker det, eller har det for hånden
  • Hvilken sopp du bruker, velger du helt selv – smaker godt uansett type
  • Som det fremkommer på et av bildene, har jeg brukt mye mer timian enn opplyst i oppskriften – det er fordi jeg er så veldig glad i den urten. Så bruk så mye, eller lite du ønsker
  • Synes du gryta er for blek, er det ingen skam å bruke sukkerkulør
  • Oppskriften er til 4 pers. Du kan naturligvis halvere, og ta ut halvparten av det frosne reinskavet, men like godt med fler-dagers-middag 😉
  • Har du kokt for mye brokkoli? Da kan du varme den opp med damp. Putt en rist i kjelen og fyll vann til bunnen av risten. Legg i kokt brokkoli og damp et par minutter under lokk. PS!! Forutsetning at brokkolien ikke allerede er well done. Og det lønner seg å gjøre dette dagen etter. Den vil tape seg på smak raskt.
  • En annen kjøttgryte som også smaker godt med potetmos, er Boeuf Bourguignon

Er det noe du lurer på, eller har noe å dele – er du velkommen til å legge igjen en kommentar 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *