Hva skal vi ha ... ?

Enkelt...sunt...lettvint...godt...?
Fisk Sauser/dressinger

Torskeloin med ertepurè og Beurre blanc

Fancy, hæ 😉 Sausen har et flott navn, men betyr egentlig saus av hvitvin og smør. Her kan du selvfølgelig velge en annen saus, eller som jeg ofte gjør; bruker smeltet smør. Så enkelt som det kan det også gjøres! Men i dag velger jeg det fancy, og går for pannestekt torskeloin med ertepurè og Beurre blanc 😉

Torsk er jo en fisk det er mulig å variere i det uendelige. Den er mild i smaken, og uhyre takknemlig å smakssette. Men noen synes den er kjedelig, og da er det jo artig å kunne dele litt forskjellige varianter. Nå er ikke torsk med ertepurè revolusjonerende akkurat, men det gjelder bare å komme på. Så finessen i dag, det som virkelig løfter torsken, er sausen. Men om du synes det er for mye bryderi, eller at den er for fetende som hverdags middag, kan du heller servere den til helgen.

Men, om du har lyst til å prøve denne sausen, som er veldig god og passer utmerket til torsken, kan jeg opplyse om at den er relativt enkel å lage… og det er jo noe vi liker 😉

Så til denne retten trenger du:
  • Torsk
  • Selskapserter
  • Smør
  • Sjalottløk
  • Hvitvin
  • Fløte
  • Smør
  • Salt
  • Pepper

Er du klar? Denne oppskriften passer til 2 pers, men enkel å doble, eller tripple eller..

Vi starter med å sette over potetene. Så tar vi fatt på ertepureèn.

Ertepurè

  • 350 gr frosne selskapserter
  • ca 50 gr smør
  • Salt
  • Pepper

Ertepurè

Kok opp lettsaltet vann, og gi ertene et raskt oppkok, ca 3 minutter. Helle av vannet og stavmiks ertene. Rør inn smør, og smak til med salt og pepper. Dett var dett 🙂 Om du lager den i litt god tid, tykner den en smule, men da varmer du den bare opp med enda litt mer smør. Det sammen om du synes den blir for tykk, mer smør 😉

Så var det sausen, den berømte sausen med det flotte navnet! Det finnes mange forskjellige oppskrifter, men dette er iallefall hva jeg laget min av!

Beurre blanc

Denne oppskriften er til 4 pers, men er så god at du trenger det 😉

  • 3 mellomstore sjalottløk
  • 4 dl hvitvin
  • 2 ss sitronsaft
  • 2 dl fløte
  • 150 gr smør
Beurre blanc to be

Fres løken myk med olje på middels varme, skal ikke steke. La hvitvinen og sitron få slippe til og kok den nesten helt inn (reduserer)

Sjalottløk på vei til Beurre blanc

Tilsett fløten og kok opp. Om du ønsker det, kan du nå sile av løken slik at du får en glatt og fin saus.

Tilsett smør i terninger og visp godt inn. Smak til med salt og pepper – voila, Hannes variant av Beurre blanc 🙂

Skal vi ikke like så godt fortsette med fisken? Er den romtemperert nå?

Torskeloin

  • 250 gr torskeloin
  • Salt
  • Pepper
  • Olje
  • Smør

Krydre fisken med salt og pepper. Varm opp pannen med litt olje. Når oljen er varm, legger du i en klatt med smør. Stek fisken på litt over middels varme til den får en fin farge, ca 3-4 minutter på hver side (litt avhengig av størrelsen). Øs olje/smør over loinen underveis. Ta pannen bort fra platen og la fisken gjøre seg ferdig på ettervarmen. I mellomtiden, kan du varme opp ertepurè og saus om du trenger det.

Er potetene ferdig? Saus og purè varmt? Fisken klar? Da spiser vi da!

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er 21596257-DA1A-45A9-BA66-AF33525F2878-1200x900.jpeg

Tips!

  • Du kan fint bruke frossen torskeloin, men da bør du tine den over natten i kjøleskapet.
  • Når du starter på middagen,er det lurt å begynne med å ta fisken ut av kjøleskapet, tørke godt av den og legge den på papir med masse salt. Rett før du skal steke, skyll av og tørk av loinen. Da holder den seg fast i fisken 🙂 Vær da litt forsiktig når du salter fisken før steking.
  • Har du ikke sitron til sausen, kan du bruke litt hvitvinseddik i steden.
  • Ønsker du å lage en mindre porsjon saus, kan den fint halveres.
  • Noen synes kanskje det er lite med 125 gr fisk til hver – kjør på, lag mer!
  • Husk at om pureèn blir for tykk, på med mer smør.
  • Du kan godt spare på litt av kokevannet til ertene, og bruke det til å spe ut pureèn om du ønsker en mindre fetende variant.
  • Her finner du tips til flere torskemiddager.

Noe som er uklart synes du? Eller har du dine egne torskehistorier? Hva enn du måtte ha på hjertet, del gjerne i kommentarfeltet! Og med det, ønsker jeg deg en smaksrik torskemiddag 🙂

2 Comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.