Hva skal vi ha ... ?

Enkelt...sunt...lettvint...godt...?
Fisk Tilbehør

Ovnsstekt laks med stuede grønnsaker

Laks er en stor favoritt i denne heimen. Både fordi den er god…men også takknemlig å håndtere. Du kan variere den herfra til evigheten. Men de fleste av oss har en eller flere favoritter. Kanskje du kan få en ny favoritt? Denne uken kommer jeg også til å ta for meg rester. Det er noen ganger vanskelig å vite akkurat hvor mye som vil gå med til middagen. Da liker jeg å vite at restene også kan benyttes i eller til andre retter. Slik som i denne retten; ovnsstekt laks med stuede grønnsaker. Bare vent å se!

Dette trenger du for å lage denne retten:
  • gulrot
  • søtpotet
  • brokkoli
  • blomkål
  • poteter
  • smør
  • melk
  • mel
  • kyllingbuljong
  • salt
  • pepper
  • muskat
  • laks

Det er mulig listen ser veldig lang ut, men husk at mye av dette er noe du stort sett allerede har….iallefall mange av oss.

Ok, la oss starte! Og da kan du sette ovnen på 200 gr varmluft (om du har)

Gjør klar poteter. Laksen pleier å få et dryss av salt, pepper og hvitløkspulver. Jeg synes den blir best om den står kun 7-8 minutter, og deretter hvile et minutt eller to på benken før servering.

Denne porsjonen er til 3 pers + og det vil si at for noen passer den til 3, og for noen til 4. Men har du lyst til å prøve å bruke restene, gjør det ikke noe om det er for mye 😉

Stuede grønnsaker

  • 1 gulrot
  • 1/4 søtpotet
  • 1/2 brokkoli
  • 1/2 liten blomkål

Del grønnsakene i terninger og små buketter. Kokes såvidt møre i salt vann. (4-6 min avhengig av størrelse) Du kan godt spare på kokevannet for å bruke til å jevne den hvite sausen vi skal lage.

Saus til stuingen

  • 30 gr smør (ca 2 ss)
  • 30 gr hvetemel
  • 1, 5 dl kyllingbuljong (evt kokekraft fra grønnsakene)
  • 2 dl melk
  • 1/2 ts revet muskat
  • salt og pepper

Om du har laget hvit saus før, vet du hvordan dette gjøres. Men om du ikke har gjort det tidligere gjør du sånn:

Smelt smør og rør inn hvetemel. Spe med buljongen/grønnsaksvannet, litt og litt. Kok mellom hver gang mens du rører. Nå kan du la melken få bli med, på samme måte, til du har en litt tykk hvit saus. Smak til med muskat, salt og pepper.

Vend inn de kokte grønnsakene.

Tips!

  • Det er lurt å måle opp det du skal bruke før du starter.
  • Det er ikke nødvendig å ha akkurat disse grønnsakene. Bruk det du liker best eller har. Feks sellerirot, persillerot, kålrot osv. Det kan dog være lurt å tenke på å ha grønnsaker som har omtrent samme koketid…for å gjøre det enklest mulig. Og bruker du som her, en blanding med brokkoli/blomkål og rotgrønnsaker, deler vi rotgrønnsakene i små terninger, mens bukettene er litt større.
  • Ikke kast resten av stuingen, den kan brukes i en grateng senere i uken.
  • Og kunne du tenke deg å sjekke ut flere laksemiddager, finner du et utvalg her.

Da er det vel bare å servere; ovnsstekt laks med stuede grønnsaker 🙂

Håper det smaker og at du har fått et tips til tilbehør 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.