Hva skal vi ha ... ?

Enkelt...sunt...lettvint...godt...?
Kjøtt

Nakkekoteletter med ovnstekte rotgrønnasker

Nå er rotgrønnsakene og betene på sitt mest interessante synes jeg. Da må det bli minst èn middag på det 😉 Valget falt på nakkekoteletter og ovnstekte rotgrønnsaker og timiansjysaus…. veldig godt synes vi i denne heimen! Og når det kommer til valg av koteletter, foretrekker jeg nakkekoteletter frem for vanlige svinekoteletter – synes det er litt mer «fart» i dem. Svinekotelettene kan fort bli litt tørre, og litt mindre smakfulle. Men, det er kun en smakssak 🙂 Så i dag ble det altså servert nakkekoteletter med ovnstekte rotgrønnsaker og timiansjy. Og ikke bare det, jeg puttet også en skvett med fløte i sjyen 😉

Til nakkekoteletter med ovnstekte rotgrønnsaker, trenger du:
  • Koteletter
  • Rotgrønnsaker
  • Gul løk
  • Hvitløk
  • Poteter
  • Buljong
  • Soyasaus
  • Fløte
  • Frisk timian
  • Salt
  • Pepper
  • Hvitløkspulver

Jeg pleier å kjøpe en ferdig pakket pakke med rotgrønnsaker og beter. Synes det er veldig praktisk 😉

Ovnstekte rotgrønnsaker

Er vi klare til å starte? Da gyver vi løs på grønnsakene! Til 2 pers brukte jeg:

  • 1/2 pk rot- og betegrønnsaker
  • 1 liten gul løk
  • 3 fedd hvitløk
  • Timiankvister
  • Olivenolje
  • Maldonsalt
  • Pepper

Ingredienser til de ovnsstekte rotgrønnsakene
Sett ovnen på 175 grader.

Skrell og del grønnsakene i mindre biter. Løken i litt store biter, og hvitløken i skiver. Legg i ildfast form. Ringle over olivenolje, strø over litt Maldonsalt, kværnet pepper og timiankvister.

Klare for ovnen….

Inn i ovnen. Du bør tenke ca 1 time…. litt avhengig av størrelsen på bitene dine.

Ok, mens grønnsakene koser seg i ovnen, kan vi gå litt videre…..feks med å ta frem kotelettene 🙂

Nakkekoteletter

  • 2 stk nakkekoteletter
  • Salt
  • Pepper
  • Hvitløkspulver
  • Noen timiankvister
  • Olje til steking
  • Klatt smør til steking

Det er lurt at kotelettene får romtemperatur før de skal i pannen. Så ta de frem, tørk av dem og skjær ut det lille benet. Det går ganske enkelt med en litt myk og skarp kniv. Du ikke skjære ut benet, men jeg synes det er enklere når de skal steke. Da opplever jeg ikke at kjøttet er litt for rødt innerst ved benet.

Nakkekoteletter i farta

Krydre kotelettene med salt, pepper og hvitløkspulver og legg til side. For nå skal vi gjøre den kjedeligste jobben; plukke blader av timianstilkene som skal brukes i sjysausen….

Timinasjysaus

  • 2-3 ss timianblader
  • 2 dl vann
  • 1 ts kjøttbuljonpulver
  • 1,5 dl fløte

Vi starter med å plukke blader….

Plukking av timianblader….

Når det er gjort, kan du varme opp pannen til kotelett steking! Ha i olje til det blir varmt, og legg i en klatt med smør. Når det har sluttet å frese, legger vi i kotelettene.

Koteletter på vei…

Bruk litt over middels varme, de skal få en fin stekeskorpe. Øs gjerne over smør- og oljeblandingen underveis. Legg over noen kvaster med…. jada, enda mer timianstilker 🙂 Det ble visst den store timiandagen!

Sånn, nå kan kotelettene legges over i en egen ildfast form mens du koker ut pannen med ca 2 dl vann. Pass på, det oser noe aldeles….

Koke ut pannen

Når det har roet seg, tilsetter vi timianbladene, soyasaus og fløte.

Fått selskap av litt fløte

Smak om det trenger mer av det ene eller det andre.

Gi det så et oppkok, og deretter putre et par minutter før vi heller sjysausen over kotelettene. Nå skal de nemlig holde grønnsakene med selskap i ovnen!

Kotelettene fikk delta i ca 25 minutter, men sjekk underveis om de er klare.

Er du klar til å servere nakkekoteletter med ovnstekte rotgrønnsaker?

Klart til servering!

Tips!

  • Ønsker du å servere til flere, beregner du antall koteletter etter ant pers
  • Det samme gjelder rotgrønnsakene
  • Det går fint an å kjøpe grønnsaker i løsvekt, og velge ut det du liker best
  • Når jeg deler opp denne pakken med grønnsaker, velger jeg litt av hver sort. Resten kan få delta i en ny omgang senere, eller bli en rot mos….vi får se 🙂
  • Mengde timian er opp til deg, noen er veeeeldig glad i smaken, mens andre kun ønsker et hint
  • Er det annet kryddergrønt du liker bedre, er det bare å bytte ut
  • Har du ikke buljongpulver, velger du en terning i steden
  • Ønsker du en tykkere saus, rør litt maizenna i litt vann og spe sjysausen.
  • Og har du lyst til å sjekke noen helt andre varianter med nakkekoteletter, finner du et lite utvalg her.
  • Kanskje du har din egen favorittleverandør av nakkekoteletter? Jeg bruke imidlertid stort sett nakkekoteletter fra Nordfjordkjøtt. Du kan sjekke utvalget deres her.

Ha en riktig god timiandag 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *