Hva skal vi ha ... ?

Enkelt...sunt...lettvint...godt...?
Kjøtt Tilbehør

Kjøttpudding med kålstuing

For ikke så lenge siden, laget vi kjøttkaker. Da lovet jeg å komme tilbake med oppskrift på kålstuing. Som sagt, så gjort 🙂 Men, denne gangen velger jeg å lage kjøttpudding isteden for kjøttkaker. Den er laget på samme lest, dog med noen få, små forskjeller. Det går også fint å bruke nøyaktig samme ingredienser som til kjøttkakene, men jeg ønsket litt forandring. Hva tenker du? Ok med litt flere alternativ? Men husk at denne varianten også kan brukes som kjøttkaker! Men i dag, kjøttpudding med kålstuing!

Fordelen med kjøttpudding, er jo selvfølgelig at du slipper lage masse kaker for deretter å steke i mange omganger. I tillegg er den super til å putte grønnsaker i. Sjekk tips! Og kraften vi bruker i sausen, får du her også!

Til denne retten trenger du:
 • Kjøttdeig
 • Medisterdeig
 • Salt
 • Pepper
 • Oregano
 • Egg
 • Gul løk
 • Hvitløk
 • Maisboks
 • Hodekål
 • Mel
 • Smør
 • Melk
 • Muskat
 • Fløte

Vi starter med kjøttpuddingen. Og til denne oppskriften, som er ganske stor 4-5 pers, har jeg brukt:

Kjøttpudding

 • 600 gr kjøttdeig
 • 600 gr medisterdeig
 • 1 ts salt
 • 1/2 ts pepper
 • 1 ss oregano
 • 2 egg
 • 1 gul løk
 • 4 fedd hvitløk
 • 1 liten boks maiskorn
Kjøttpudding, here I come…

Nå deler vi løk og hvitløk, for en runde i mikseren

Most løk og hvitløk

Dette gjør at deigen får fuktighet, og løkblandingen «smelter» fint inn i deigen. Nå kan vi ta for oss egg og krydder og visper det lett sammen i bollen til kjøkkenmaskinen – bruk håndkraft, skal bare blandes lett.

Egg og krydder

Bland så inn løkmosen….

Egg, krydder og løkblandingen

Nå kan vi tilsette kjøttdeigen og la maskinen blande det godt sammen før vi tilsetter medisterdeigen. Helt tilslutt skal maisen få komme med, før du putter hele blandingen i en smurt brødform. Sett formen i en liten langpanne eller tilsvarende, og fyll vann ca 1/3 opp på brødformen. Inn i ovnen på 180 grader i ca 1 time.

Mens kjøttpuddingen koser seg i varmen, kan vi gyve løs på kålstuingen! Og da trenger vi:

Kålstuing

 • 1 kålhode (ca 500-700 gr)
 • 50 gr smør
 • 2 ss hvetemel
 • 1,5 dl melk
 • 1/4 ts revet muskat
 • 0,5 dl fløte
 • Salt
 • Pepper
Ingredienser til kålstuing

Del kålen opp i små biter. Kokes møre i lettsaltet vann. Hell av vannet, og la smøret smelte inn mens du rører. Nå kan du strø over melet, bland godt! Spe med melken, mens du fortsatt rører. La det få et oppkok, og deretter litt småputring på lav varme. Stuingen trenger min. 10 minutter koking/ småputring, vi ønsker jo å bli kvitt melsmaken. Ok, du kan nå tilsette fløteskvetten om du ønsker det. Den gir en ekstra fylde og, naturligvis, smak 🙂 Smak til med muskat, salt og pepper.

Da bør kjøttpuddingen være klar…..

Ferdigstekt kjøttpudding

….og du snart rede for servering 😉 Men, ønsker du en form for saus? Da kan du lage den vi brukte til kjøttkakene, eller…. vi kan velge en lettvint variant; sjysaus! Da kan du gjøre slik:

 • Sjy fra kjøttpuddingen
 • 1-2 ss Maizenna
 • Litt kaldt vann eller melk

Ha sjyen i en kjele og varm opp. Spe med maizenna blandingen til du får den tykkelsen du ønsker. Her kan du også gjerne tilsette en fløteskvett, det du måtte like av krydder….eller la den være som den er.

Klar, ferdig, servert!

Jeg synes det smaker veldig godt med tyttebær til, og ikke minst nydelige hjemmelaget syltede rødbeter fra Kvevlistranda. Der finnes en veldig god venninne, som elsker å dyrke grønnsaker, og bruker det 🙂 Men, hun klarer (heldigvis) ikke å bruke opp alt selv….så da faller det litt på en stakkar da 😉

Så, skal vi si vel bekomme da?

Tips!

 • Du kan fint halvere oppskriften. Men blir det litt til overs, er den god på brødskiva også
 • Passer godt å fryse
 • Her kan du kvitte deg med grønnsaksrester. Men mais, erter og paprika, gjør seg veldig godt
 • Den tåler mye forskjellig krydder, så her er kan du bruke det du liker best
 • Ønsker du en skikkelig brun saus, bruker du grunnoppskriften til kjøttkakesausen, og sper med kraften fra puddingen
 • Du kan helt fint droppe fløten i kålstuingen
 • Dersom du ikke vil bruke hvetemel, kan du bytte ut med maizenna for å tykne kålstuingen. Samme prinsipp som med sjysausen; rør ut maizenna i litt vann eller melk og rør inn i den kålen.
 • Ønsker du oppskrift på kjøttkaker i stede, finner du det her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *